Стихія пройшла – проблеми залишились

Черкащина поволі відходить від двох потужних буревіїв, які пронеслися областю наприкінці минулого і на початку нинішнього року. Після майже двох тижнів дійсно подвижницької роботи працівників багатьох державних інституцій, громадських установ та самих жителів зруйновані села Золотоніщини, Чорнобаївщини, Драбівщини, Катеринопільщини та інших районів поступово починають набувати більш-менш жилого вигляду. Та лише на перший погляд (та, можливо, у звітах деяких чиновників) відбудова проходить гладко і красиво. Руйнація і хаос, які принесла стихія, чітко вказали на безліч проблем, серед яких бюрократія і відверто застарілий підхід до проблеми посідають не останнє місце.

Стихія пройшла – проблеми залишилисьНині минуло майже два тижні з того часу, як у Привітному Золотоніського району пройшла буря, але й сьогодні село має вигляд населеного пункту, яким пройшла ворожа армія.
– Мене буря застала у дворі, але на вигоні стояла корова, то треба було її рятувати, – розповідає жителька Привітного Таїса Кушнірова. – У двір уже не я вела худобу, а вона мене. Навкруги потемніло, повітря зробилося таким, що вдихнути його не можна було. По спині бив град, і насувалася стіна якогось неприродного жовтого дощу. Вітер просто підіймав, я однією рукою трималася за цеп від корови, а іншою – за металевий паркан. Дві товстелезні вишні перед двором вивернуло з корінням і повалило. З хати починало зривати шифер і кидати на стіни гаража. Сила була така, що уламки попробивали металеві ворота і позастрягали в них. Дах хати хилитався, то я в неї йти побоялася. Заховалася в сараї, бо в нас там погріб. Думала, в разі чого, буду спускатися глибше. Але не встигла. Сама буря тривала хвилин 15, але за цей час наробила стільки лиха, що вистачить розгрібати ще не один місяць.

За словами місцевої влади Привітного, в селі практично не залишилося жодної господи, яка не постраждала від стихійного лиха.
– Я не була в зоні бойових дій, але мені здається, що в нас пошкодження не менші, ніж там, – говорить голова Привітненської сільської ради Любов Новак. – Два будинки не підлягають відновленню взагалі, 12 залишилися повністю без дахів, майже півсотні – зі зруйнованими фронтонами, решта постраждали менше. Спочатку, коли стихія тільки пройшла, ми просто не знали, що робити: сади поламані, городина вся посічена градом, житла поруйновані, світла немає, зв’язок зник, дороги перекриті. Люди почали плакати, кричати, дехто просто сидів склавши руки, немов прибитий горем. Потім вдалося зв’язатися з районом – і все прийшло в рух. Уже на другий день до нас пробилися рятувальники. Вони прочистили шлях, порозрізали дерева. Потім приїхало керівництво району, області. У нас тут щодня по 3 автобуси людей приїжджає: і рятувальники, і поліція, і військові, і волонтери, і медики, і ремонтні бригади. Підприємці привезли матеріали, віддають недорого. З району спрямували 768 тисяч допомоги – це річний бюджет нашого села. Ми вже відшкодовуємо людям. Тим, хто без дахів, спрямовували по 15 тисяч, решті, залежно від ступеня пошкодження, по 10, 7, 5, 2. Гроші на руки давали лише тим, хто фізично і, чого гріха таїти, психічно здатний самостійно відбудовуватись. Для решти ремонтні бригади відразу закуповували необхідні матеріали і відбудовували. Словом, зараз село відновлюють повним ходом.

Стихія пройшла – проблеми залишилисьНезважаючи на пережите, місцева влада Привітного, яке чи не найбільше в області постраждало від буревію, сповнена оптимізму. Однак, самі ремонтники не завжди поділяють цю бадьорість.
– Ми відновлюємо повітряну лінію електроенергії від Вознесенського на Привітне, – говорить майстер лінійної дільниці Валерій Балакшій. – Сьогодні поставили 15 стовпів, до ночі плануємо додати ще хоча б 5. Чомусь саме цей об’єкт вважають найбільш важливим. Зараз роботи повно у багатьох населених пунктах, але з них познімали працівників – перекинули сюди. Тут працює 5 бригад із навколишніх РЕМів. Роблять по 12–15 годин на добу на голому ентузіазмі. Щоб не дуже сварились, декого «порадували» зарплатою за березень, а декого – за квітень. Я розумію, що там комусь нагорі треба показати красиву статистику по цьому селу, але ж на інших об’єктах робота просто стала.

На думку, що Привітне потрапило в зону особливої уваги, наштовхує й розмова із адміністрацією одного з найближчих населених пунктів. Неподалік від Привітного розташовується невелике село Драбівці. На щастя, воно постраждало від буревію значно менше. Люди вдячні за це Богу, але просять владу не забувати і про них. Наразі ці прохання чомусь не чують.
– Коли це лихо сталося, нам сказали з району скласти акти про пошкодження, – говорить секретар Драбівецької сільської ради Валентина Баранник. – Ми з головою два дні їздили по селу, заходили в кожен дім, описували. А потім сиджу я в машині, пишу на коліні акт – раптом телефонний дзвінок з району. Інше розпорядження: пишіть лише тих, в кого будинок постраждав більше, ніж на 80 %. А як же решта? В багатьох селян позривало шифер. Десяток листів сьогодні – від 700 гривень. Поряд зі мною, наприклад, живуть двоє пенсіонерів. Для них це непідйомна сума. Крім того, його ж ще треба комусь покласти на ту хату. А візьмімо проблему світла. В село у неділю лінію дотягли, але багато постраждалих так і залишаються без електрики. У них повідривало лічильники.
Аварійні електрики, виявляється, не мають права їх під’єднувати. Треба чекати комісії з району. Я подзвонила, а мені кажуть: «У нас 900 населених пунктів без світла. Чекайте». А ще є питання громадських установ. Сільраду ми перекрили за свій рахунок. Клуб залишається розкритим. Зі школи директорка дзвонить: «Може, каже, давайте зобов’яжемо батьків і вчителів скинутися?» Голова планує знайти ресурси в сільському бюджеті, але на це потрібен час, а будівлі стоять розкриті. Я розумію, що в когось горе значно більше, але ж не треба забувати і про нас.

Стихія пройшла – проблеми залишилисьХочеться вірити, що такі випадки є поодинокими і є вираженням не найкращих людських рис конкретних осіб.
Не можна оминути увагою і бійців Управління ДСНС України в Черкаській області. Вони майже без відпочинку працюють по всіх населених пунктах, надаючи допомогу постраждалим селянам. Нерідко виконують роботи, які виходять за межі їхніх формальних обов’язків. Як повідомляє на своїй офіційній сторінці у соцмережі «Фейсбук» начальник Управління ДСНС України у Черкаській області генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь, у всіх районах у цілодобовому режимі продовжують працювати штаби з ліквідації надзвичайної ситуації. З початку ліквідації наслідків негоди підрозділи ДСНС розпиляли та прибрали 933 дерева. Всього на роботах з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації впродовж лише першої доби після стихійного лиха працювали 82 чоловіки особового складу та 12 одиниць техніки підрозділів Управління ДСНС, а також 125 чоловік особового складу та 3 одиниці техніки ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля.

Зокрема, в місті Золотоноша бійці місцевої пожежно-рятувальної частини з території ветеринарної служби та приватних домоволодінь розпиляли та прибрали 17 дерев. У селі Привітне Золотоніського району рятувальники, курсанти ЧІПБ та співробітники військової частини провели роботи з розпилювання 47 дерев. На території 12 приватних домоволодінь, проводили роботи зі зняття аварійного шиферу і розбирання пошкоджених фронтонів на житлових будинках. У селищі Чорнобай рятувальники 6-го державного пожежно-рятувального поста розпиляли та прибрали 10 дерев у 3-х домоволодіннях та зняли аварійний шифер із даху будівлі школи. Також у селі Мар’янівка Чорнобаївського району силами курсантів ЧІПБ, Чорнобаївської РДА та місцевих підприємств і установ розчищено від повалених дерев автодорогу «Чорнобай–Оржиця».

Владислав Бедринець,
фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x