У палацу графа Шувалова незабаром з’явиться власник

У палацу графа Шувалова незабаром з’явиться власник

Від 6 липня працювала тимчасова комісія Тальнівської міської ради з інвентаризації майна колишнього палацу графа Шувалова. До її складу входить тринадцять осіб. Першого дня прибули дванадцять. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту «Вісті Черкащини».

Перед початком присутні обмінялися думками, визначили пріоритети, дали відповіді на наболілі питання і під відео- та фотофіксацію розпочали роботу.

– Нам потрібно у максимально стислі терміни завершити роботу, проінформувати міського голову і депутатів про результати, щоб хоча б взяти приміщення під офіційну охорону, – каже заступник міського голови Віталій Марченко.

У палацу графа Шувалова незабаром з’явиться власник Завданням комісії було описати наявне майно та його стан для того, щоб надалі можна було взяти пам’ятку на баланс міської громади та під охорону.

Головний бухгалтер міської ради Лариса Кибаленко читає в документах, що має бути у тій чи іншій кімнаті, а директор історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк та інженер з технічного нагляду за будівництвом Володимир Ротаєнко повідомляють, є воно в наявності чи нема. Більшості із графського та відремонтованого нема. А те, що є в приміщенні із «реставрованого», уже потребує ремонту.

У ході роботи Володимир Ротаєнко розповів присутнім, що та величезна сума пішла не лише на ремонт приміщення, а й на забезпечення його життєдіяльності. Тобто на підведення газу та встановлення котельні, на створення та будівництво електропідстанції та потужних електроліній, на підведення телефону, встановлення водонапірної вежі, кондиціонерів, добротних дерев’яних вікон, облаштування водопостачання та водовідведення, пожежного резервуару і навіть на початок ремонтних робіт у декількох кімнатах… Володимир Мусійович водить членів комісії хащами і показує дещо із перерахованого тим, хто хоче побачити, і каже, що всього цього до початку робіт не було. Скільки на це все затрачено коштів, ніхто не каже, бо замовником було управління капітального будівництва облдержадміністрації.

Нагадаємо, із 1986 до 2006 року в лівому крилі першого поверху палацу перебував районний музей історії хліборобства. Після того, як на початку 90-х із палацу вибрався технікум, приміщення залишилося без води і каналізації. Воно потребувало капітального ремонту, бо дах протікав так, що на першому поверсі стояли калюжі. Коштів на ремонт у районі не було, тому коли включили об’єкт до державної програми реставрації, у районної влади були певні ілюзії, що вдасться врятувати пам’ятку архітектури. На жаль, радість була передчасною…

Олег ШАТАЙЛО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x