Податок на землю-2017: хто, коли і в якому розмірі повинен його сплачувати

Податок на землю-2017: хто, коли і в якому розмірі повинен його сплачувати

До 1 липня ДФС направила власникам земельних ділянок податкові повідомлення – рішення про сплату сум земельного податку. Деякі з власників отримали податкові повідомлення – рішення і за попередні періоди. Як власнику майна перевірити правильність нарахування податку? Куди прийти для звірки даних, якщо платник вважає, що обрахування проведені невірно? Як реалізувати право на пільгу? В яких випадках пенсіонери-пільговики сплачують земельний податок? Коли і чому бійці АТО зобов’язані сплачувати податки за виділену їм безоплатно земельну ділянку? На ці та інші питання під час організованої «Новою Добою» гарячої лінії днями відповідав заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Леонідович Лушников.

«Хто і чому повинен сплачувати податок за землю? Який його розмір?»
Анатолій, Черкаси

– Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України, а справляння плати за землю – Податковим кодексом України. Згідно зі ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Відповідно до ст.ст. 269, 270 Податкового кодексу України платниками земельного податку є власники земельних ділянок (в тому числі нерезиденти), земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
Статтею 274 Податкового кодексу України встановлені ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження). Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

«Чув, що пенсіонерів звільнили від сплати земельного податку. Які ще категорії населення отримали таку пільгу?»
Михайло Семенко, м. Сміла

– Податковим кодексом України для фізичних осіб передбачено низку пільг щодо сплати земельного податку. Зокрема, від сплати земельного податку звільняються інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«Я пенсіонер за віком, і начебто не повинен платити земельний податок. Але в сільраді сказали, що пільга поширюється лише на одну земельну ділянку, а в мене їх дві. Чи правда це?»
Іван Петрович, Лисянський р-н

– Для фізичних осіб, котрим передбачено пільги щодо сплати земельного податку, вони надаються лише на одну земельну ділянку кожного виду в межах норм, установлених Земельним кодексом: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
Якщо фізична особа має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву.

«Мій син має статус учасника бойових дій в зоні АТО, і не повинен сплачувати земельний податок за надану землю. Чому ж тоді йому прийшло повідомлення про сплату?»
Світлана Петренко, м. Тальне

– Згідно норм Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», але лише за умови неперевищення граничних норм наданої земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше як 2 гектари (ст.281 Кодексу). Якщо розмір земельної ділянки перевищує гранично встановлену норму, відповідно до ст. 281 Податкового кодексу України громадянин має сплатити земельний податок з тієї частини земельної ділянки, яка виходить за межі норми. Якщо, скажімо, у власності перебуває 2,5 га землі, то податок стягується з 0,5 га.
Оскільки розмір наданої земельної ділянки перевищує гранично встановлену норму наданої земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше як 2 гектари, відповідно до пп. 165.1.24 пп. 165.1 ст.165 Податкового кодексу України такий громадянин повинен подати по строку 3 травня 2017 року податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити до 1 серпня 2017 року податок на доходи фізичних осіб і військовий збір із суми отриманого доходу.

«Хто відповідає за нарахування земельного податку – місцева влада чи органи ДФС?»
Оксана Орленко, Шполянський р-н

– Згідно з п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.
Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 Податкового кодексу України.

«Хто повинен сплачувати податок в разі продажу землі – старий власник чи новий?»
Іван Козубенко, Катеринопільський р-н

– У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності. Якщо такий перехід відбувається після 1 липня поточного року, то ДФС надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

«Я не згідний із тією сумою податку, яку мені пропонують сплатити. Що робити?»
Петро Скачко, Кам\’янський р-н

– Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо: розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

«Як швидко потрібно сплачувати податок після отримання повідомлення від органів ДФС?»
Тамара Сергіївна, Черкаси

– Фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів із дня надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Тобто, ті громадяни, які отримали до 1 липня 2017 року від органів ДФС податкове/податкові повідомлення рішення останній день сплати земельного податку – 29 серпня 2017 року.
Якщо податкове повідомлення-­рішення громадянин не отримав, він має право звернутися до податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки.

Сторінку підготував Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x