У Кременчуцькому водосховищі знову зросли концентрації марганцю

У Кременчуцькому водосховищі знову зросли концентрації марганцю

Результати спостережень за якістю поверхневої води Кременчуцького водосховища, що виконувались лабораторією гідрометеослужби, показали високі показники по марганцю. Гідрометеослужба оцінює якість води в порівнянні виміряних значень з рибогосподарськими нормативами − гранично допустимими концентраціями (ГДК). Рівень забруднення води певною хімічною сполукою вважається високим, якщо її концентрація перевищує ГДК у 10 разів. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології

Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, у фоновому створі, що знаходиться вище міста Черкаси на 2 км, вміст у воді марганцю досягав рівня 43 ГДК. За останні 10 років, лише в 2010 році концентрації марганцю перевищували ці значення. Середня за 2 квартал 2017 року концентрація без суттєвих змін у порівнянні з даними за перший квартал. Якщо порівнювати результати спостережень у 2017 році з результатами 2016 року, то середня концентрація марганцю збільшились у 9 разів.

Вміст марганцю у створі 6 км нижче міста перевищував ГДК у 16 разів і одночасно був меншим за фонові значення у 2,6 рази. Результати спостережень другого кварталу 2017 року показують також, що вода, окрім марганцю, забруднена вище допустимих норм міддю до 18 ГДК, цинком та хромом шестивалентним до 5 ГДК, фенолами до 6 ГДК.

Причиною такого забруднення поверхневої води річки Дніпро на території Черкаської області могли бути промислові та комунальні скиди в річку.
Дані по вмісту в поверхневій воді важких металів, у тому числі і марганцю є достовірними, так як їх визначення проводилось високо чутливим методом атомної абсорбції в атестованій лабораторії. Як відомо, високі концентрації марганцю шкідливі не тільки для риби, але і для людини.

Важливо знати, що в результаті постійного вживання питної води, в якій перевищений вміст даного хімічного елемента, може призвести до хронічного отруєння цим небезпечним для здоров’я металом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x