У Черкасах на комунальному транспорті запрацювали QR-коди

У Черкасах на комунальному транспорті запрацювали QR-коди

Міські голови — Черкас та Сум протестували, як можна оплатити квиток в тролейбусах
Власне, присутніми на тестуванні були і спеціалісти «ПриватБанку». Без цього банку та його системи «Приват 24» оплата проїзду через спеціальний QR-код була б неможливою. Тому саме ця фінансова установа відіграє головну роль у тому, щоб в Черкаси перейшли до новітнього способу оплати проїзду у громадському транспорті через так званий онлайн-квиток. Між іншим QR-коди встановлено вже у всіх 102 тролейбусах. На лінію, до речі, виходять щодня приблизно70-80 одиниць «рогатих», інші — в резерві, перебувають на ремонті. Дія квитка — 1 година 20 хвилин. Саме стільки часу робить коло тролейбус по найдовшому маршруту. Сам процес оплати в обізнаного пасажира займає приблизно 30-40 секунд.

—Щойно особисто випробував, як працює система оплати проїзду в тролейбусах міста за допомогою QR-коду, — поділився черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. — До цієї системи в кінці червня було підключено близько семи десятків маршруток, а відучора вона працює і у всіх тролейбусах міста. Послуга дуже проста і зручна у користуванні. Тож тепер, аби розрахуватися за проїзд у громадському транспорті без готівки, достатньо підключити на смартфоні послугу «Приват – 24» і скористатися QR-кодом, розміщеним у транспорті(піднести телефон до спеціального стікера, відсканувати QR-код і сплатити кошти). Загалом цією послугою вже скористалося більше півтори тисячі жителів міста. Хочу, аби за допомогою такої системи оплати можна було і в дитячому садочку розрахуватися, і за квиток у зоопарк заплатити без черг. Тож працювати є над чим. А поки жителі міста випробовуватимуть нову систему оплати за проїзд, ми працюватимемо над тим, щоб до початку навчального року встановити у громадському транспорті ще й термінали для оплати карткою.

Нагадаємо, що з 20 червня на 74 маршрутних автобусах почали приймати оплату за проїзд без готівки. Таку альтернативу звичайному способу оплати запропонувало містянам ПрАТ «Черкасиавтотранс» та «ПриватБанк». Система діє на маршрутках № 8, 21, 26, 27.
Гість міста та колега Анатолія Бондаренка по Асоціації міст України сумський міський голова — Олександр Лисенко із задоволенням приймав участь у тестуванні. Говорить, що приїхав у Черкаси з конкретною метою — перейняти досвід деяких черкаських комунальних підприємств, зокрема, у запровадженні електронного квитка. Цікавою для сумчанина також є питання утилізації сміття. Тож одразу після тестування обидва голови відправились на черкаський полігон твердих побутових відходів. У вирішенні цього питання Суми просунулись трохи далі Черкас, тому нашим владцям, які ніяк не можуть вирішити, якому заводу бути побудованому у нас та за яким принципом ми маємо утилізувати свої відходи, буде цікавим дізнатись про передовий досвід Сум.

Тетяна Євгеньєва
Фото Світлани Пічугіної

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x