Як підняти рівень гемоглобіну в крові?

Як підняти рівень гемоглобіну в крові?

Гемоглобін — це залізовмісний білок, який міститься у крові людини. Він відіграє ключову роль у процесі транспортування кисню з легень по всьому тілу. Якщо рівень гемоглобіну значно знижується, органи отримують недостатньо кисню, тому погіршується обмін речовин, починається кисневе голодування тканин. Низькі показники гемоглобіну в крові свідчать про анемію (недокрів’я), головні болі, запаморочення.

Ознаки нестачі гемоглобіну: блідість шкіри, млявість, зниження апетиту, сонливість, шум у вухах, часті вірусні захворювання, холодні кінцівки, руки і ноги. Якщо у вас є хоч один із цих ознак, то це привід для того, щоб здати кров на аналіз, і перевірити рівень гемоглобіну.
Норма гемоглобіну в крові для чоловіків – 130–140 г / л; для жінок – 120–130 г / л; для вагітних і матерів, які годують груддю – 120–140 г / л.

Можливі причини низького рівня гемоглобіну:
нестача заліза в організмі через нераціональне харчування, неправильно підібрану дієту або порушення обміну речовин;
рівень гемоглобіну може знижуватися після значних крововтрат під час місячних. У такій ситуації потрібна допомога гінеколога;
 велика втрата крові (значні травми, операції, пологи);
 гемороїдальні кровотечі. При таких кровотечах, вам терміново потрібно звертатися до проктолога;
 маткові кровотечі. Також не обійтися без допомоги фахівця;
 дефіцит вітаміну В12, який нам необхідний для утворення гемоглобіну;
захворювання крові. Цими питаннями займається лікар-гематолог.
Для утворення гемоглобіну в крові в наш організм, крім заліза і вітаміну В12, повинні надходити й інші вітаміни, а також макро- і мікроелементи. При гастриті, наприклад, або дисбактеріозі, може бути погана всмоктуваність вітамінів і заліза в кишечнику, що призводить до анемії.

Приготуйте собі суміш для підвищення гемоглобіну і покращення імунітету. Змішайте волоські горіхи, сухофрукти, мед і цедру лимона. Усе пропустіть через м’ясорубку і залийте медом, приймайте по столовій ложці три рази в день до їди. Смачно і корисно.
Включайте в свій раціон цитрусові, адже вітамін С, який у них міститься, допомагає нашому організму засвоювати залізо. Окрім цитрусових, вітамін С містять: смородина, гранат, ківі, полуниця. Пийте гранатовий сік, морквяний, журавлиновий, буряковий. Корисною буде суміш морквяного і бурякового соку.
При анемії корисні ягоди. Узагалі, у народі небезпідставно кажуть, що для здоров’я крові та серця важливо їсти червоні продукти. Тому їжте полуницю, чорницю, малину, чорну смородину, суницю. Звичайно ж, ягідний сезон нетривалий, але його завжди можна продовжити штучних шляхом. Просто заморозьте зібрані ягоди. Тоді на сніданок до вівсяної каші можна буде додавати заморожені ягоди.
Багате джерело заліза – гречка. А ще корисна зелень. У салати зі свіжих овочів додавайте більше кропу, петрушки. Їжте яловичину, червону рибу, червону ікру, яєчний жовток, морепродукти. До речі, із м’яса і риби гемоглобін краще засвоюється, ніж із овочів та фруктів.
Приготуйте собі вітамінний настій із плодів шипшини, що допоможе підвищити гемоглобін. Жменю шипшини слід залити половиною літра окропу. Настояти в термосі одну ніч. Уранці процідити, додати мед за смаком. Такий напій корисний і для дітей, і для дорослих. Пити його потрібно по півсклянки кілька разів на день перед їжею.
Не рекомендується при анемії пити каву і міцний чай. Адже ці напої містять речовини, що вимивають залізо і кальцій із організму.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x