Із традиційним працелюбством і новітніми технологіями працюють біля корів у Сидорівці

Із традиційним працелюбством і новітніми технологіями працюють біля корів у Сидорівці

Сучасні технології, дбайливе ставлення до худоби, турбота про якість продукції – усе це про Сидорівську філію СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”». Протягом останніх 6 років підприємство впевнено розвивається: модернізували виробничий процес, оновили матеріальну базу, підвищили результативність виробництва. І на досягнутому зупинятися не планують.

Із традиційним працелюбством і новітніми технологіями працюють біля корів у Сидорівці Сидорівська філія СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» має в обробітку 2,5 тисяч га землі. Ферма має молочний напрямок, тут культивують чорно-рябих корів. 1 130 голів ВРХ, з них 450 голів – корови, решта – нетелі, телички, бички, телята.
– Усіх теличок пускаємо на відтворення, відбраковуємо, відбираємо тих, які мають задатки молочної корови. Паруємо високопродуктивним закупленим канадським сім’ям. Молодняк бичків відгодовуємо до 450 кг і здаємо на реалізацію на м’ясокомбінат, – розповідає Віктор Ткаченко, директор Сидорівської філії СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”».

На фермі зазначають: молочне господарство нині прибуткове. Якщо докласти зусиль та коштів для збільшення поголів’я, підвищення продуктивності корів, покращення якості продукції, як це зробили в Сидорівській філії, то корови принесуть хороший дохід. Нині в Сидорівці мають 25–30 кг молока із корови за добу. Продукцію закуповує Білоцерківський молочний завод.

Із традиційним працелюбством і новітніми технологіями працюють біля корів у Сидорівці – Сам факт, що з нами співпрацює підприємство, яке виробляє продукцію «Біла лінія», є доказом того, що питання якості молока в нас – на першому місці. Важливо не просто виробити молоко, але й забезпечити його чистоту і якість. Тому ми дбаємо про належне годування корів, слідкуємо, щоб був зведений до мінімуму контакт молока з людиною і повітрям, – пояснює Віктор Володимирович.

Молоко тут проходить мінімальний шлях від доїння до охолодження. У функції оператора машинного доїння входить підключити корову до апарату і відключити. А молоко по молокопроводу потрапляє в холодильну камеру, де охолоджується до 4 градусів. При такій температурі в ньому не розвиваються ніякі бактерії. Так продукт зберігається до часу, коли приїжджає молоковоз і забирає його на завод. Холодильна камера, до речі, промивається автоматично, тож усередині людська рука до неї практично не торкається.

Із традиційним працелюбством і новітніми технологіями працюють біля корів у Сидорівці Як нагодувати корову, визначить комп’ютер
Час парування кожної корови і дати народження телят, раціон та стан здоров’я худоби, результати контрольного доїння – усе це пам’ятає спеціальна комп’ютерна програма, яку використовують на підприємстві. Відомості про поголів’я худоби в Сидорівці доступні в будь-якій точці світу завдяки мережі Інтернет. Тож на підприємстві уся інформація зібрана й чітко систематизована.

Годують корів також за допомогою спеціальної техніки. На фермі працюють розкидачі, які роздають визначені за допомогою комп’ютерної програми порції корму.

Працівникам – комфорт і гідна зарплата
На підприємстві дбають і про благоустрій філії та добробут працівників. Тут зробили все, щоб працювати біля корів було максимально комфортно. Перше, за що взялися у 2011 році після заснування філії, – ремонт господарчих приміщень.

– Віктор Володимирович до мене звернувся із потребою провести поточний ремонт ферми. А коли я приїхав сюди, то було зрозуміло, що тут потрібен не поточний ремонт, а капітальний. Щоб були належні умови і для нормальної роботи колективу, і для утримання худоби, – пригадує Михайло Миколайович Савченко, директор СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”».

Із традиційним працелюбством і новітніми технологіями працюють біля корів у Сидорівці Поступово, рік за роком, з того часу тут оновили 5 приміщень, побудували літній табір, склад для кормів, сіносховище. Окрім того, від серпня минулого року і до цього часу за рахунок оборотних коштів у філії змогли наростити поголів’я і збільшити надої. Нині заплановане збільшення кількості дійних корів – до 500 голів до кінця цього року, а в перспективі – до 750.

– Раніше під час вологої погоди тут було ні пройти, ні проїхати. Згодом зробили тверде покриття, тому тепер тут багнюки немає. Облаштували особисті кабінети, побутові кімнати, переодягальні, душові кабіни. Тому працівник після роботи біля корів може спокійно помитися, переодягтися, після чого його відвезуть додому. Пішки сюди майже ніхто не ходить – усіх централізовано підвозять. Зарплата на підприємстві нині солідна – у день працівники отримують від 300 до 500 гривень. Людина працює два дні, на третій – вдома. Буває, що не вистачає людей, іноді працівникам бракує досвіду, кваліфікації, але ці проблеми нам удається вирішувати, – розповідає Віктор Володимирович.

За останні роки підприємство поступово піднімає і відсоток оплати за оренду паю. Минулого року було 7,7 % від вартості паю, а в цьому році нараховують 10 %. «Вирішили, що в СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» буде отакий відсоток. Для людей це суттєвий прибуток. Тим паче, що вартість паю в Сидорівці вища порівняно із багатьма іншими сусідніми селами», – пояснює Віктор Ткаченко.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x