Рослини, які відлякують комах

Рослини, які відлякують комах

Навіть кілька комах можуть значно погіршити умови життя людини. Не менше клопотів дрібні кровососи завдають домашнім тваринам та худобі. А про шкоду, що здатні заподіяти безхребетні шкідники городнім та садовим рослинам, годі й говорити. Нинішня промисловість розробила безліч засобів, здатних, якщо вірити рекламі, легко і безболісно позбавити від такої напасті в кожному конкретному випадку. На жаль, нерідко хімічні препарати мають властивість шкодити не лише нападникам, а й тим, кого вони захищають. На відміну від них існують природні екологічно чисті засоби, котрі хоча діють і не так ефективно, як магазинні репеленти, але абсолютно безболісно для людей і тварин. Про них варто знати кожному господарю.

Існує багато рослин, які здавна відомі своєю властивістю відлякувати комах. Разом із тим, їхній запах та ефірні олії абсолютно безпечні для людини. Їх не завадить висадити в саду, на городі, на клумбі коло будинку, на балконі чи навіть на підвіконні.
Базилік – відома рослина, яка вважається королем серед пряних трав. Базилік активно використовується для приготування багатьох страв. Але крім цього, базилік є ще й сильним натуральним репелентом, який відлякує комах. Можна висадити цю рослину в квітник біля ґанку, або в контейнер, який стоїть на підвіконні. Якщо взяти в’язку базиліку на природу, і розкласти його навколо імпровізованого столу, можна успішно розігнати більшу частину комарів та мух. Ефірна олія цієї рослини допоможе врятуватися і від свербежу, якщо комарі вас усе-таки покусали. Для цього потрібно взяти свіже листя базиліка і розтерти його у долоні.

Лаванда відлякує різних метеликів і моль. Якщо посадити лаванду в горщик і поставити його на ­підвіконня – це стане природним захистом від комарів. Крім того, запах лаванди діє заспокійливо на нервову систему людини, вона сприяє хорошому сну і підвищує настрій. Бутони лаванди можна додавати в тісто. Найефективніші свіжі бутони і листя лаванди, але й засушені квіти зберігають корисні властивості.
М’ята, якщо розім’яти її в руках і натерти шкіру, допоможе на певний час захиститися від комариних укусів. Якщо м’яту посадити між грядками, вона допоможе боротися з мурахами, блішками, мухами і білокрилкою.
Розмарин активно використовують в кулінарії, і в різних медичних препаратах. Ефірна олія, що міститься в ньому, відганяє комарів, а ще знімає свербіж і набряки від їхніх укусів. Посадивши кущі розмарину біля вхідних дверей або по сусідству з альтанкою, можна помітно зменшити популяцію комах.
Серед менш відомих, але досить ефективних рослин: чорнобривці, меліса, котівник, настурція, кріп, петрушка, фенхель, лимонне сорго, рицина, пижмо і рута. Утім із останньою варто бути обережним, оскільки її листя в жарку погоду може призводити до подразнень на шкірі, особливо у дітей.
Посадку рослин, які відлякують комах, на городі, потрібно робити окремими вкрапленнями. Основна маса рослин-помічників досить швидкими темпами розростається і може заглушити основні культури. Можна сіяти рослини, які застосовуються для захисту від комах, по краях грядок.
Змішане висаджування різноманітних культур, перешкоджають масовому поширенню шкідливих комах. Ряди різних рослин допомагають створити природний бар’єр для їхнього розмноження. Є певні овочі, які самі є репелентами. Наприклад, якщо посадити селеру разом із капустою, то це захистить капусту від нападу земляних блішок і білявки. Крім того, якщо рослини садити досить щільно, то менше площі буде відкрито, що стримає масове поширення тих комах, які розмножуються на ґрунті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x