Основний напрям роботи СТОВ імені Ватутіна − виробництво молока

Основний напрям роботи  СТОВ імені Ватутіна − виробництво молока

Новенькі відремонтовані корівники, поголів’я, що налічує 1 770 голів ВРХ, належні умови роботи для працівників та розкішні клумби на території ферми. У СТОВ імені Ватутіна, що в Юрківці Звенигородського району, порядок в усьому, бо працюють відповідальні й небайдужі люди. Займаються тут тваринництвом. Нині планують збільшити кількість корів із 730 до 800 голів.

Основний напрям роботи − це виробництво молока. Збувають його на Білоцерківський молочний комбінат. Окрім того, збувають і корів на м’ясо заготівельникам. У СТОВ працює 28 доярок, а всього − понад 130 осіб колективу.

Основний напрям роботи  СТОВ імені Ватутіна − виробництво молока

− Для кожного працівника в нас створені такі умови, щоб на роботі було комфортно. Наприклад, доярки мають, де переодягтися, залишити свої речі, після робочого дня прийняти душ, усіх, за потреби, забезпечуємо обідом. Крім того, привозимо й відвозимо людей на роботу, − розповідає Віталій Лавриченко, директор СТОВ ім. Ватутіна. − Доярка приходить на роботу на 5 годину ранку, працює до 9.00, потім із 12.00 й до 15.00, а в 18.00 – починається вечірнє доїння корів. Графік: два дні працює, третій – вихідний. Щодня у кожному корівнику є доярка, яка чергує там увесь день: слідкує за тваринами, підгортає їжу, перевіряє, щоб була вода, вчасно підвозили корм. Також у кожному приміщенні є свій обліковець, який слідкує, щоб зберігалася технологія доїння корів, щоб доярки вчасно все робили й були на місці.
Валентина Шпак – одна з таких. П’ять років вона працює обліковцем, до того чотирнадцять доїла корів, тому свою роботу знає куди краще.
− Слідкую, щоб чисто було, щоб обов’язково щодня була чергова доярка в корівнику, ну й, звичайно, щоб молочко чистеньке йшло до холодильників, − розповідає жінка.
За технологією отримання та зберігання молока слідкують дуже уважно. По молокопроводу воно відразу від корови потрапляє до великого холодильника, де й зберігається. Щодня приїжджає машина, яка забирає його на завод. Що характерно, молоко не контактує з повітрям.

Основний напрям роботи  СТОВ імені Ватутіна − виробництво молока

Олександр Снігур – на підприємстві зоотехнік. Посада − відповідальна й потрібна, працює на ній із 1982 року.
− Приходжу зранку й перевіряю, щоб усі працівники були на місці, щоб худоба була нагодована, а всі технологічні процеси виконувалися, − розповідає Олександр Дмитрович. − Нині набагато краще працювати, умови кращі. У мене є з чим порівняти. Сучасні молокопроводи, апарати, технічне забезпечення, тут на фермі все на достатньо високому рівні.
Тепер і до кадрів інші вимоги. За словами директора СТОВ Віталія Лавриченка, кожного працівника деякий час навчають, він проходить стажування під наглядом старших, а потім уже й допускають до роботи.
− Треба, щоб працівник усе виконував технологічно правильно, наприклад, перед доїнням треба протерти дійки перекисом водню, протягом 60 секунд підчепить апарат, а після − законсервувати вим’я, щоб не було маститу, − каже зоотехнік Олександр Дмитрович.

Основний напрям роботи  СТОВ імені Ватутіна − виробництво молока

Кожна доярка доглядає близько 50 корів, тож має контролювати процес доїння молока, слідкувати за чистотою тварин. Та серед жінок у СТОВ імені Ватутіна працює дояром і Микола Кабаченко. Каже, що робота подобається та й дівчата не ображають.
− Навчався в Тальянківському агротехнічному коледжі, після навчання прийшов сюди працювати, − ділиться Микола Вікторович. − Я доглядаю приблизно за 50 коровами. Заробітком задоволений, щомісяця отримую вчасно й аванс, і зарплату.
У сусідньому приміщенні 211 корів, за порядком і технологією виконання робіт тут слідкує обліковець Світлана Дудла.
− Раз у місяць ми проводимо контрольне доїння, щоб знати, скільки кожна корова дає молока. Адже потрібно контролювати кількість надоїв, щоб не допускати їхнього зменшення, і заодно дивимося скільки молока маємо в комплексі щомісяця, − пояснює Світлана Іванівна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x