Як правильно обрати натуральний сік

Як правильно обрати натуральний сік

Літо – період, коли лікарі майже одноголосно радять починати зі склянки соку. Цей дивовижний напій не лише містить усі наявні у фруктах чи овочах вітаміни, а й чудово тамує спрагу та прохолоджує. На жаль, не у всіх є можливість щодня власноручно добувати корисний напій з екологічно чистих продуктів. Більшості черкащан доводиться купувати сік або напій, який виробники дуже хочуть зробити схожим на справжній сік. На щастя, відрізнити одне від іншого не надто складно, якщо мати певні навички і володіти деякими знаннями.

Вибираючи сік, уважно вивчіть інформацію, яка написана на його упаковці. Згідно з державними стандартами, соком вважається лише напій, в якому частка фруктової частини становить 100 %, а на маркуванні якої є напис «сік». Якщо ж на упаковці цього позначення немає, а можна побачити лише яскраву назву «Яблучний», «Персиковий», «Апельсиновий» та красиву картинку із зображенням фруктів чи овочів, це ще зовсім не означає, що перед вами саме сік.
Багато виробників полюбляють «гратися» з поняттями «сік» і «нектар», і тим самим вводять покупця в оману. Наприклад, на етикетці упаковки написано «апельсиновий сік», а на зворотному боці меншим за розміром шрифтом указують «вміст фруктової частини не менше 50 %». Позначений таким чином продукт не є насправді соком – це «нектар». У натуральному соку має бути 100 % соку, у соках із добавками (наприклад, цукром) вміст соку має бути не менше 95 %. Також уважно вивчіть склад готового продукту. У ньому не повинно бути консервантів (сік зберігається завдяки температурній обробці й особливій упаковці), стабілізаторів, фарбників, штучних ароматизаторів та підсолоджувачів. Іноді в соку може бути цукор (сахароза, глюкоза, фруктоза), тоді на маркуванні повинно бути зазначено, що він «підсолоджений» або «з цукром», а також сіль і спеції (в овочевих соках), це цілком допустимо.
При виготовленні соку з двох та більше видів фруктів чи овочів на споживчому пакуванні зазначають їхні назви, розташовані в порядку зменшення їхніх масових часток у продукті. Соки можуть бути освітлені (фільтровані) та неосвітлені, за винятком виноградного, який завжди продається освітленим.
Більшість соків, представлених на ринку, відновлені, тобто виготовлені з концентрованого натурального соку з додаванням підготовленої питної води. Якою кількістю води він відновлюється – це вже на совісті виробника, але співвідношення соку і води повинне забезпечувати всі властивості натурального соку. Відновлений сік практично не відрізняється від соку прямого віджиму. За вмістом вітамінів, мінералів, поживних речовин та хімічних властивостей вони ідентичні. Звичайно, за умови суворого дотримання технології як при концентрації, так і при відновленні соку.

Те, що сік прямого віджиму або відновлений, обов’язково вказується на етикетці поряд із назвою. Усі соки в пакетах – відновлені. Тому для впевненості в якості продукту радимо купувати сік, фасований у скляну тару, бо при виборі ви відразу можете оцінити прозорість освітлених соків та інтенсивність кольору соку. Яскраве забарвлення протягом тривалого періоду притаманне лише апельсиновому соку. Наприклад, натуральний гранатовий сік, який теж від природи насиченого кольору, має здатність швидко окислюватись та поступово тьмяніти. Надати більш «товарного» вигляду цілющій рідині можливо лише додаванням барвників. Удома оцініть аромат соку. Слід пам’ятати, що сильно виражений аромат має, зазвичай, лише свіжоприготований сік, а от коли від соку «подих забиває», то ймовірніше, не обійшлося без «допомоги» ароматизатора.
Зверніть увагу на термін придатності й зовнішній вигляд упаковки. Якщо паперова упаковка вицвіла, але дати свідчать, що товар ще не прострочений, то це говорить про порушення умов зберігання. Тобто, продукт напевно зіпсований. Висока ціна – далеко не завжди гарантія високої якості, адже в неї входять ще й затрати на рекламу, піар-акції, розкручений бренд тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x