Огірок освіжає і зберігає молодість

Огірок освіжає і зберігає молодість

Огірки – один із найбільш корисних і одночасно недорогих продуктів на нашому столі. І хоч їх не назвеш багатим джерелом вітамінів, вони все одно важливі для підтримки нашого здоров`я. Огірки славляться своїм освіжаючим, приємним смаком, завдяки чому в спекотні літні дні їх часто використовують для приготуванні легких салатів.

Хоча 95 % цих плодів становить вода, решта 5 % – украй необхідні організму людини речовини. Вода, що міститься в огірках, набагато корисніша за ту, яку ми всі звикли пити. Вона настільки чиста, що її можна порівнювати хіба що з дистильованою. А це означає, що огірок чудово тамує спрагу, сприяючи омолоджуванню організму й очищає його від токсинів.
Огірки багаті вітамінами групи В і вітаміном С, які підтримують життєвий тонус й імунну систему. Також у цьому продукті містяться природні цукри, а саме фруктоза і глюкоза, які необхідні головному мозку для нормальної роботи. Огірки багаті на вітаміни А, РР, Е, Н, у їхньому складі є корисні органічні кислоти, кальцій, фосфор, натрій, каротин, хлорофіл, хром, хлор, магній, залізо, цирконій, марганець, свинець, срібло, нікель, фолієва і кавові кислоти, що свідчить про їхню вагому користь для організму.

Огірки, які вирощували у відкритому ґрунті, ще корисніші й насиченіші за своїм хімічним складом, ніж вирощені в теплиці. В огірках містяться білки і клітковина, яку наш організм легко засвоює. Саме завдяки цим властивостям огірки є компонентом безлічі дієт.
Солі калію, які містить огірок, сприяють нормалізації водообмінних процесів у людському організмі. Огірки є прекрасним проносним, антисклеротичним, потогінним, антитоксичним, жарознижуючим, спазмолітичним, болезаспокійливим і протипухлинним засобом. Огірки допомагають позбавлятися від набряків і зовсім їх уникати. Вони сприяють нормалізації роботи серця, зниженню артеріального тиску.

При регулярному вживанні сік з свіжовичавленого огірка бореться із захворюваннями жовчного міхура, передміхурової залози і печінки. Проте слід пам`ятати, що в цьому випадку необхідно виключити з раціону крохмаль, цукор і м`ясо.
Ще огірковий сік перешкоджає перетворенню вуглеводів у жири, сприяє кращому засвоєнню жирів і білків. У народній медицині листя і плоди цього овочу, багаті лужними солями і йодом, застосовуються для лікування хвороб щитовидної залози, серця і судин. Причому йоду в огірках більше, ніж у будь-якому іншому овочі.

Завдяки кремнію, який містять плоди, цю рослину застосовують і для збереження молодості і краси шкіри. Користь огірків давно визнана косметологами. Назви «огірковий крем», «огірковий лосьйон» і «огіркова маска» вже давно увійшли до нашого лексикону у вигляді стійких словосполучень. А чимало господинь, готуючи їжу, не забувають протерти шкіру обличчя шкуркою від огірка. Сік із нього зволожує та освіжає шкіру, додає їй тонусу.
Відчути на собі шкоду огірків, можуть люди, які страждають від виразки або гастриту. Це пов`язано з тим, що цей овоч сприяє підвищенню кислотності шлунку. Мариновані огірки не рекомендують вживати при гіпертонії і атеросклерозі, захворюваннях печінки. Не варто ними зловживати і вагітним жінкам. Попри поширений міф, що вагітні дуже люблять солоні огірки (а їх й справді хочеться, коли нудить), ними не слід надто захоплюватися, адже надлишок солі в організмі може викликати набряки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x