Черкащанам розповідали про загрози АЧС

Черкащанам розповідали про загрози АЧС

Про сучасний стан та загрози АЧС, шляхи вирішення ситуації детально поінформував черкащан національний консультант ФАО з комунікацій Олександр Рєвнівцев. Він днями завітав до Черкащини, аби підвищити рівень обізнаності місцевих сільгосппідприємців та сільських голів в цьому напрямку. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

– «Проект технічної допомоги: підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» – це вже II етап, – зауважив пан Олександр. – ФАО – сільськогосподарська програма ООН – єдина в Україні міжнародна організація, що фінансово допомагає Україні боротися з АЧС. Торік ми вже розпочали певні проекти, зокрема розробили відповідні інструкції, та невдовзі плануємо привести її до європейського рівня. Ми працюємо з людьми, адже обізнаність громадян – це гарантія збереження поголів’я свиней в Україні. Експертами ФАО кілька років тому були зроблені висновки про те, що занесення АЧС на територію України можна вважати біологічною зброєю. На сьогодні цю думку підтримує й Уряд. Станом на 1 березня 2017 року фіксуємо зменшення поголів’я свиней на 10-11 % щомісяця, порівняно з минулим роком. Збитки господарств – колосальні: з 2012 року вже було вбито й знищено понад 140 тис. свиней, лише цього року – 20 тис. Збитки через вилучення свиней в приватному секторі з 2012 року становлять 14 млн грн, у спеціалізованих свинарських господарствах – 200 млн грн. Це прямі збитки. Якщо ситуація не зміниться, можемо вже за два роки втратити до 40 % поголів’я, близько 4 млрд грн збитків.

За словами експерта, вірус вперше був описаний більше ста років тому в Африці дослідником Монтгомері (від цього назва: африканська чума свиней, африканська лихоманка, «хвороба Монтгомері»). Тоді було написано генотип 1 вірусу АЧС, на сьогодні маємо 23 генотипи вірусу. Він дуже швидко мутує, кожен з них є летальним. Утім 22 з них не поширюються за межі африканської території. До нас же прийшов небезпечний вірус генотипу 2, що вивчається вже протягом 8 років, після того, як був занесений вперше до Грузії. При цьому в Африці вже зараз запроваджують ефективні практики щодо знищення вірусу. І ми можемо використовувати їхній досвід, зазначає експерт, оскільки він справді вдалий. В 70-их роках вірус був занесений на Одещину. Поступово чума дійшла до Німеччини, Польщі, Португалії, Іспанії. Якщо ще в минулому році ми говорили про відсутність спалахів та поширення АЧС в європейських частинах через приватний сектор, на сьогодні ми вже маємо постійні повідомлення в приватних господарствах.
В Україні перший випадок спалаху вірусу зафіксований у 2012 році. У 2015 році сталась на Україні найстрашніша ситуація – Київська область – знищено близько 63 тис. свиней на агрокомбінаті «Калита», збитки сягнули 27,6 млн дол. У 2017 році маємо вже 90 випадків по країні.
Зауважимо, спільні семінар-наради з питань недопущення розповсюдження африканської чуми свиней, крім міста Черкаси також відбулись в Золотоноші, Звенигородці, Умані та с. Холоднянське Смілянського району. У них взяли участь більше 350 спеціалістів та фахівців аграрного сектору області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x