Як краще спати?

Як краще спати?

Коли на вулиці спека, заснути важче, ніж зазвичай. Щоб нічний відпочинок улітку (як, утім, і в будь-який час року) був максимально комфортним і здоровим, потрібно правильно підібрати не тільки подушку, а й позу для сну. На спині, на боці або на животі – як спати краще? Здавалося б, як зручніше, так і спи. Насправді у кожної з цих поз є свої показання і протипоказання.

На спині. Ця поза для сну вважається найкориснішою: поперек і шия не напружені, тіло розслаблене. Вона найбільш комфортна при захворюваннях серцево-судинної і дихальної систем, варикозі (тільки потрібно підкласти під ноги невеликий валик), при печії. Крім того, сон на спині продовжує молодість – лицьові м\’язи в такому положенні розслабляються, до них постачається безперебійно кисень, що перешкоджає утворенню зморшок.
Однак, якщо під час сну на спині підборіддя впирається в груди (так буває, якщо подушка дуже висока), то хребетні артерії стискаються і порушується кровообіг. Це загрожує не тільки головним болем, але й навіть інсультом. Тому потрібно підтримувати шию в рівному положенні.
Сон на спині протипоказаний жінкам на пізніх термінах вагітності, а також тим, хто хропе або скрипить зубами уві сні: ці неприємні прояви посилюються, коли ми лежимо на спині.

На боці. Коли людина спить на боці, знижується навантаження на поперек, тож при болях у спині це найкраща поза. При цьому ноги повинні бути злегка зігнуті або ж одна нога випрямлена, а інша зігнута. Сон на боці – оптимальний варіант для тих, хто хропе, і майбутніх мам на великому терміні вагітності.
Але якщо ви всю ніч проспите на одному боці, до ранку затерпне рука або нога. Крім того, «односторонній» сон може привести до утворення каменів у нирках: у людей, схильних до сечокам\’яної хвороби, камені, як правило, з\’являються на тій стороні, на якій вони проводять більшу частину ночі.
Тим, хто спить на боці, треба ретельно вибирати подушку, інакше постраждає шийний відділ хребта. Якщо постійно виникає бажання підкласти під подушку руки, значить вона для вас занизька.

На животі. Сон на животі корисний тим, хто страждає від метеоризму (не випадково маленьких дітей, коли їх мучать кольки, укладають на животик) і жінкам після пологів – це сприяє скороченню матки. У всіх інших випадках така поза принесе більше шкоди, ніж користі. Дихати через подушку не виходить, і голову доводиться повертати. Через це напружуються м\’язи шиї і плечей, погіршується кровопостачання головного мозку, що призводить до головного болю, млявості. А ще шкіра обличчя недоотримує кисень, що веде до появи мішків під очима, зморшок.

Нічна висота. Відчуття постійної втоми, розбитості, головний біль і біль у м\’язах шиї, проблеми з артеріальним тиском, поганий настрій – у всіх цих неприємностей може бути одна причина: неправильно підібрана або занадто стара, уже злежана подушка.
Вважається, що її оптимальна висота – 9–15 см. Для широкоплечих людей – 14–17 см. Ті, у кого хронічний бронхіт чи подібні захворювання бронхолегеневої системи, повинні вибирати для сну подушку, висота якої більше 17 см.
Найбільш правильними вважаються ортопедичні подушки – вони підтримують вигин шиї уві сні, захищають від остеохондрозу, сприяють нормальному кровообігу і диханню. Щоправда, якісна подушка, яка насправді буде виконувати ці функції, коштує вдвічі, а то і в п\’ять разів дорожче за звичайну. Купуючи таку подушку, потрібно правильно підібрати висоту її валика. Для цього треба виміряти довжину від основи шиї до зчленування руки з плечем. Якщо цифра виявиться 14 см і більше – підійде подушка з висотою валика 14 см, якщо менше – вибирайте висоту 10 см.

Перо, шерсть, лушпиння? Якщо говорити про матеріал наповнювача, то у багатьох, як і раніше, нині популярні подушки, набиті пухом і пером. Такі подушки раз на півроку потрібно обов\’язково віддавати в хімчистку, інакше ви ризикуєте стати алергіком або заробити демодекоз – дуже неприємне захворювання шкіри.
Сьогодні виробники пропонують подушки з наповнювачем з вовни вівці й лами. Кажуть, що вони створюють особливе електростатичне поле, що сприяє розслабленню м\’язів і дає додатковий заспокійливий ефект. Спати на них дійсно приємно: шерсть дає «сухе тепло». Мінус таких подушок – недовговічність: шерсть швидко звалюється.
Є подушки і з «начинкою» з рослинних матеріалів: гречаного лушпиння, оболонок рисового зерна. Але при будь-якому русі сплячого такі подушки сильно шарудять.
Алергікам подушки з натуральним наповнювачем не підходять – їм потрібно вибирати гіпоалергенні синтетичні матеріали.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x