На Драбівщині планують утворити 4 громади

На Драбівщині планують утворити 4 громади

Варіанти утворення територіальних громад на Драбівщині обговорили під час засідання експертної групи з доопрацювання перспективного плану формування територій громад Черкаської області. Заступник очільника області Ярослав Березань закликав керівництво Драбівського району та голів тамтешніх сільських рад активізуватися та обрати оптимальні об’єднавчі варіанти вже найближчим часом.
На сьогодні область – у лідерах за темпами утворення територіальних громад. 30 квітня цьогоріч відбули свої перші вибори чотири ОТГ Черкащини. Ще 12 надали клопотання до ЦВК про призначення виборів. Дві громади отримали позитивні висновки облдержадміністрації про відповідність Конституції та Законам України, а в трьох утворили спільні робочі групи по опрацюванню проектів рішення про добровільне об’єднання. Іще в одній громаді готується доєднання. За 2015−2016 роки в області запрацювали у новому статусі 6 ОТГ. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської ОДА.

Втім, не зважаючи на задані темпи, на Черкащині лишаються райони, де децентралізаційні процеси гальмують. За останніми даними, не поспішають об’єднуватися в громади на Монастирищині, Христинівщині, Звенигородщині, Лисянщині, Чигиринщині та Драбівщині. Проте драбівчани, як визнають голови тутешніх сільських рад, в цілому готові до утворення територіальних громад.
– Загалом на Драбівщині, за затвердженим КМУ перспективним планом, пропонують утворити чотири ОТГ: Драбівську, Шрамківську, Великохутірську та Драбово-Барятинську, – зауважив заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань. – Шрамківська сільська рада ініціювала створення громади, але суміжні сільські ради поки що не підтримали її. Перспективними є й інші три громади. Однак і тут люди мають сумніви, навіть не зважаючи на беззаперечний успіх уже діючих десяти громад Черкащини. Основний спротив зараз здійснює саме районна рада. Відчутним є брак інформації, а сільські голови, до кінця не розуміючи суті реформи, не можуть прийняти виважене рішення.
Ознайомиться з об’єднавчим станом справ у районі «мобільна» робоча група, до складу якої увійдуть зокрема й фахівці ОДА, Черкаського підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» та Регіонального відділення Асоціації міст України. Її запросили на Драбівщину, аби переконати голів сіл у перевагах утворення ОТГ та розглянути перспективні моделі тергромад.

– Громадам відкриті фінансові можливості для стартового розвитку, – сказав Ярослав Березань. – Це той розвитковий ресурс, який зараз втрачають громади, які зволікають з об’єднанням. Приміром, цьогоріч громади області отримали майже 18 млн грн інфраструктурної субвенції, ДФРР підтримав проектів ОТГ на 2,9 млн грн. Крім того, ще 10,2 млн грн передбачено на соцекономрозвиток територій. Та треба вчасно ними скористатися. Окрім державної підтримки, громади додатково можуть скористатися й грантами від міжнародних організацій, як це вже роблять наші ОТГ. Водночас, в тергромадах лишається основна частина власних доходів. Адже мета реформи з децентралізації – передати всі повноваження і ресурси на місця. І вже цими ресурсами розпоряджатиметься громада на власний розсуд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x