141 проект Громадського бюджету надійшов до міської ради

141 проект Громадського бюджету надійшов до міської ради

Черкаси вже третій рік поспіль реалізують світову модель бюджету участі, яка в нас отримала назву Громадський бюджет.

Директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган наголосила, що Черкаси першими в Україні запровадили форму прямої демократії щодо розподілу бюджетних коштів шляхом впровадження програми Громадський бюджет, яку реалізують за підтримки Фундації ПАУСІ. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

За її словами, затвердження Черкаською міською радою цільової програми «Громадський бюджет міста Черкаси на 2015-2019 роки» створило інструменти залучення громадян до бюджетного процесу, що сприяє запровадженню процесу демократичного обговорення та прийняття рішень, в якому звичайні люди вирішують, як розподілити частину бюджету міста.

30 липня вже втретє закінчився прийом проектів Громадського бюджету. Ті з них, які отримають найбільшу підтримку жителів, реалізовуватимуться в 2018 році.

Загалом цьогоріч до міської влади надійшов 141 проект на загальну суму 125 мільйонів гривень. Щодо кількості поданих ініціатив – це майже втричі більше, ніж у перший рік реалізації міської програми Громадський бюджет, і на третину – від минулого року.
– Тож на відміну від інших міст світу, де є випадки зниження таких громадських ініціатив, у Черкасах навпаки – чітко намітилась стійка тенденція до збільшення кількості поданих проектів, що є свідченням позитивної динаміки процесів демократизації у нашому місті. У цьому році ми отримали більше цікавих та оригінальних проектів щодо покращення простору. Проте лідерами побажань в Громадському бюджеті, як і в минулих роках, у нас є дитячі та спортивні майданчики, – відзначила Наталія Джуган.

Крім цього, додала, що у листопаді з 1 по 14 – буде не менш важливий етап – голосування за проекти, які отримали позитивний аналіз у департаментів. Тому лише від підтримки жителів залежатиме, що саме виконуватиметься у 2018 році.

Заступник директора департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Тетяна Харенко подякувала всім авторам, які долучились до цієї програми, подавши свої проекти.

А також розповіла, що внесені торік міською радою зміни до умов Громадського бюджету позитивно вплинули на активність містян. Серед особливостей, які схвально оцінили черкасці минулого року (і ця норма зберігатиметься і нинішнього), – можливість проголосувати за чотири проекти одночасно.
Підсумки будуть проводитися серед проектів з обсягом коштів до 300 тис. грн в межах 25 відсотків загальної суми визначеної програмою на 2017 рік (1250 тис. грн) та серед проектів з обсягом коштів від 300 до 1000 тис. грн (включно) в межах 75 відсотків відповідно (3750 тис. грн).

Цікаво, що цього року, за словами Тетяни Іванівни, вперше більше жінок виявилось серед авторів проектів. Тоді як традиційно подали свої ініціативи на Громадський бюджет переважно працюючі люди середнього віку 30-40 років.

Також левова частина авторів представили свої проекти у паперовому вигляді і лиш близько десяти відсотків скористались електронною поштою.

Серед окреслених питань, які черкасці пропонують вирішити, шляхом реалізації їх проектів, – покращення міської інфраструктури (дороги, сквери, тротуари, фасади будівель, пляжі тощо), проведення різноманітних освітніх, культурних чи спортивних групових занять, створення умов для комфортного пересування містом велосипедистів, надання соціальної допомоги і т.д.
– Наступним етапом реалізації Програми Громадський бюджет стане їх ґрунтовний аналіз департаментами Черкаської міської ради, які є розпорядниками бюджетних коштів, і, зрозуміло, відповідальними за подальше втілення проектів – у разі їх перемоги під час відкритого голосування серед жителів Черкас, яке традиційно триватиме з 1 по 14 листопада. І саме за його результатами стане відомо, які проекти від громадськості будуть реалізовані у 2018 році, – відзначив голова координаційної ради з питань громадського бюджету – заступник директора департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Роман Жовнір.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

Проекти Громадського бюджету можуть подавати громадяни України віком від 18 років, які мають реєстрацію місця проживання чи місця перебування в офіційних документах в місті Черкаси або довідку про місце роботи, навчання, служби чи інші документи що підтверджують проживання в місті.

Саме завдання повинно мати підтримку не менше 10 осіб (крім автора), не суперечити діючому законодавству. Також реалізація проекту має перебувати у межах компетенції органів Черкаської міської ради, відповідати критерію загальної доступності жителів до виконаного проекту, мати конкретне визначене місце реалізації, спрямовуватися на вирішення окремої проблеми протягом бюджетного року в місті Черкаси, відповідно до критеріїв бланку-заяви, сума кошторису на реалізацію проекту, яка не перевищує 1 млн грн на один проект.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x