Заклади соціальної сфери отримали нове життя

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

Плюси децентралізації на прикладах Єрківської та Мокрокалигірської ОТГ

Найпершими громадами в області утворилися Білозірська, Єрківська та Мокрокалигірська ОТГ. Саме вони були серед 159 першопрохідців в Україні. Нині в області діють 10 об’єднаних територіальних громад, цього року плануються вибори ще в 12.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

Найбільш самодостатня та багата громада
Із населенням понад 5 тисяч осіб та бюджетом понад 17 мільйонів гривень. До Єрківської ОТГ входять селище Єрки, села Залізнячка та Радчиха. Очолює громаду Леонід Польовий, який і до об’єднання довгий час працював на керівних посадах. До Єрківської селищної ради обрано 22 депутати. У виконкомі працюють 34 особи, функціонують 14 відділів, серед яких фінансовий, економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, загальний, соціального захисту населення, освіти і культури, у справах сім’ї, молоді, спорту та охорони здоров’я, містобудування, ЖКГ та благоустрою, земельних відносин, юридичний та інші, а також ЦНАП.
До об’єднання бюджет Єрківської селищної ради становив 3 млн 700 тис. грн, На сьогодні ж у громаді − 17 млн 700 тис. грн, тобто надходження зросли приблизно вп’ятеро!

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

− Держава нам надає освітню субвенцію − п’ять мільйонів двісті тисяч, медичну − три мільйони шістсот тисяч і з них шістдесят відсотків ми перераховуємо на вторинну ланку, тобто на Катеринопільську районну лікарню. Крім того, маємо субвенцію з Державного фонду регіонального розвитку, кошти на розвиток інфраструктури в громаді. Торік вона становила один мільйон триста тисяч, цього року менше − приблизно вісімсот тисяч гривень, − говорить голова ОТГ Леонід Польовий. − Ми одна з громад України з реверсною дотацією, тобто в нас бюджет вилучення: торік до Держбюджету перерахували понад дев’ятсот тисяч, цього ж року − понад мільйон триста тисяч гривень.
Чому так? Основний бюджетоутворюючий податок − це ПДФО, а згідно з формулою Кабінету Міністрів, якщо він перевищує середньообласний, то кошти вилучаються до Держбюджету.
− До нас приїжджають делегації з інших районів переймати досвід. Завжди запитують, яка користь від об’єднання? Візьмемо для прикладу, харчування дітей. У школі 450 учнів, усі вони харчують безкоштовно, а першокласники ще й двічі на день. Так само в дитячих садочках та музичній школі. У створеному територіальному центрі обслуговуємо людей похилого віку безкоштовно, в амбулаторії теж безкоштовно надаємо ліки, препарати, − розповідає Леонід Польовий.
Голова пригадує, що ініціативу стосовно об’єднання жителі сприйняли з розумінням, реформу підтримали 98 % людей, а ініціативна група, у свою чергу, прораховувала плюси та мінуси майбутнього об’єднання.
Планів на майбутнє в громади багато: насамперед, це ремонт доріг, особливо до Радчихи. Також потрібно вирішити питання з водопроводом. Раніше на території селища був найбільший обласний склад отрутохімікатів невідомих та непридатних для використання.
− Коли я прийшов на посаду селищного голови в 1998 році, ми підняли це питання. Склад вивезли за межі населеного пункту. Та лишилася проблема з водою, адже отрутохімікати потрапили у воду. Хотіли ми зробити водопровід із артезіанською свердловиною, але й досі ця проблема не вирішена, − розповідає Леонід Олексійович.
У Єрках є своє комунальне підприємство, яке створили в 2007 році. Нині там працює 9 осіб. Займаються вивозом твердих побутових відходів від населення та підприємств, організацій та надають послуги з водовідведення, благоустрою території. Підприємство − самоокупне, нещодавно придбали автомобіль-самоскид.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

Жителям ОТГ безкоштовно лікують зуби
У Єрківську амбулаторію загальної практики сімейної медицини придбали стоматологічну установку. Коштує вона понад 75 тис. грн. Відтепер усім жителям громади безкоштовно лікують зуби. Щодня веде прийом лікар-стоматолог і в середньому звертаються по десять пацієнтів.
− У нас дуже хороше медичне забезпечення, − розповідає старша медсестра Олена Шкуренко. − Наші жителі безкоштовно лікуються, отримують витратні матеріали. Приблизно двічі на рік майже кожен житель проліковується чи то амбулаторно, чи на денному стаціонарі, що розрахований на шість ліжок.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

У громаді − своя пожежна команда
Коли в 2003 році реформували пожежну службу, в Єрках відстояли, щоб пожежна команда лишилася в селищі. На утримання в рік виділяють понад півмільйона гривень. Єрківська громада − єдина в області, що має свою пожежну команду.
− Я не шкодую, що пожежну команду ми взяли на утримання, адже вони підпорядковуються лише нам. Наприклад, зараз дуже посушливі літні місяці, часто горить трава, то нам не потрібно чекати допомогу з району. Також щоденно пожежна команда поливає молоді дерева, що нещодавно посадили на території громади, − коментує голова ОТГ.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

«Більше коштів у громаді − більше можливостей»
Мокрокалигірська об’єднана територіальна громада налічує 4 300 осіб, об’єдналися шість сіл, чотири сільські ради. Виконавчий комітет складається з 15 осіб, куди входять сільський голова, заступник, секретар, старости сіл Ярошівка, Суха Калигірка, Єлизаветка та керівники підприємств і установ, що є на території громади. Депутатський склад налічує 22 особи: по 7 осіб у Ярошівці та Мокрій Калигірці, а в Сухій Калигірці та Єлизаветці – по 4 особи.
Бюджет громади на 2017 рік становить 21 млн 765 тис. грн, власні надходження понад 11 млн грн, та офіційні трансферти (освітня, медична та інфраструктурна субвенції) − понад 10 млн грн.
На території громади функціонує 2 загальноосвітні школи І−ІІІ ступенів. У Мокрокалигірській навчається 219 учнів, а в Ярошівській − 126 учнів. Також розташовані 4 дитячі садочки. Торік було створено Центр первинної медико-санітарної допомоги, який має таку структуру: дві амбулаторії сімейної практики загальної медицини, яким підпорядковуються ФАПи. Крім того, функціонує пункт невідкладної швидкої медичної допомоги. Після об’єднання повністю збережено інфраструктуру закладів культури, тобто жоден із будинків культури не був закрити чи реформований.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

− Торік держава виділила понад 4 млн грн інфраструктурної субвенції, які використали на капітальний ремонт вуличного освітлення Ярошівки, ремонт вулиці у Єлизаветці, Мокрій Калигірці, Ярошівці, реконструйовано приміщення з установленням двох твердопаливних котлів для опалення дитячого садка та амбулаторії Мокрої Калигірки. До цього садок був на електроопаленні, але у зв’язку зі зростанням тарифів, вирішили замінить на енергоощадний котел. Також за ці кошти відремонтували приміщення, де знаходиться ЦНАП. Реконструювали частину приміщення амбулаторії в Мокрій Калигірці під реабілітаційний центр для учасників АТО та людей з обмеженими можливостями, − розповідає голова ОТГ Вікторія Пипа.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

Також депутати громади ухвалили програму «Безпечне село». За якою камери відеоспостереження встановили по центральній вулиці Мокрої Калигірки та в місцях масового скупчення людей, реєструються на в’їздах в населений пункт номери машин, час, коли вони там проїжджають. Наступного року планують установлювати камери і в Ярошівці.
Цього ж року інфрастукрутної субвенції для громади виділили понад 2 мільйони гривень. На ці кошти планують втілити три проекти − відновлення спортивного залу в Мокрій Калигірці, реконструкція приміщення садочка в Сухій Калигірці та придбання техніки для комунального господарства. А в 2018 році − ремонтуватимуть дороги.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

− До об’єднання бюджет у нас був 700 тисяч, а після 1 млн 800 тисяч гривень. Тому до реформи мало що могли зробить у громаді власними силами. Торік капітально відремонтували приміщення ФАПу й дитячого садочка та частину доріг. Більше коштів у громаді − більше можливостей, − говорить староста села ­Єлизаветка Світлана Михайлець.

Заклади соціальної сфери отримали нове життя

Староста села Ярошівки Олег Біляк не приховує, що перед об’єднанням було багато побоювань у жителів.
− Щодо цифр: бюджет зріс утричі. Нам удалося зробить вуличне освітлення, перекрить дах та замінить вікна в амбулаторії, дитячому садку, прибрали сільський парк та відновили там сцену, на 600 тисяч гривень зробили ремонт доріг. Уцілому люди задоволені, бачать позитивні зміни. І я вам скажу, що кошти в громаді розподіляються рівномірно, центральна садиба не забирає все собі, − коментує пан Олег.

Навчають майбутні кадри для громади
Торік у громаді був кадровий голод, не вистачало лікарів. Та все ж знайшли сімейного лікаря.
− Ми придбали будинок для лікаря, за можливості встановили достойну зарплату, перші три роки комунальні послуги оплачуватимемо, так би мовити, заохочення, − говорить голова ОТГ. − Також, якщо цей лікар працюватиме у нас понад 10 років, будинок віддамо у приватну власність. Крім того, порадившись, ми ухвалили програму стосовно навчання своїх кадрів. У нас є студентка, яка родом із Ярошівки, здобуває кваліфікацію педіатра. Ми оплачуємо їй інтернатуру, а вона приходить до нас працювати.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x