Серпневі клопоти садівника

Серпневі клопоти садівника

Останній місяць літа недаремно називають порою врожаїв: тільки і встигай усе збирати і переробляти. Але в цих приємних турботах не варто забувати і про тих, хто нас забезпечив цими дарами. Рослини, як і раніше, потребують догляду. І хоча збирання врожаю овочів у цей період відбирає немало часу і сил, варто приділити трохи уваги і садовим рослинам.

У серпні припиняється ріст плодових дерев, усі сили рослини приділяють визріванню плодів. Під гілками, які особливо рясно плодоносять, варто встановити підпори-рогатини. Щоб не травмувати кору, між опорою і гілкою бажано покласти товсту ганчірку, гуму або картон. Плоди, які опали, потрібно щодня збирати і, залежно від їх стану, переробляти або видаляти з ділянки.
У посушливу погоду дерева поливають, а щоб вони добре перезимували, підживлюють фосфорно-калійними добривами. Настав час обійти яблуні, сливи і груші, вирізати утворені вовчкові пагони, а також вертикальні пагони, що знаходяться у верхній частині знижених крон. Також необхідно видалити прикореневу поросль. Перевірте вишні й виріжте всохлі й уражені опіками гілки.

У першій половині серпня на штамби пізніх і середніх сортів груші, яблуні і сливи потрібно накладати ловчі пояси, а з накладених раніше своєчасно видаляти шкідників.
Приблизно через два тижні після збору врожаю з ранніх сортів яблунь і груш їх підживлюють, вносячи в пристовбурні кола по 4-5 кг перегною. Справа в тому, що саме в цей період у них починається активний ріст нових коренів. Груші та яблуні пізніх сортів потрібно підгодувати розчином пташиного посліду з розрахунку 0,5:10 або коров’яку – 1:10. Підгодовувати потрібно дерева, на яких очікується гарний урожай.

У першій половині серпня ще можна провести щеплення вічком, а також потрібно перевірити стан щеплень, проведених два тижні тому. Якщо вічко прижилося, то пагінець при легкому натисканні на нього відвалюється, а сама брунька має здоровий вигляд.
Ягідні чагарники (смородина, аґрус) оглядають, вирізують виявлені хворі й старі гілки, потім вносять підживлення, як і під дерева, та мульчують ґрунт. До речі, плоди обліпихи рекомендується збирати саме в серпні, поки вони тверді. Пізніше вони перестигнуть, стануть м’якими і будуть травмуватися і м’ятися під час збору.

Якщо у вас є вкорінені живці обліпихи або кісточкових культур, то прийшов час їх загартувати. Для цього потрібно підняти плівкове укриття до половини, а в кінці місяця і зовсім зняти плівку. У кінці серпня висаджують здерев’янілі пагони білої і червоної смородини. Висаджувати живці потрібно під кутом 45 градусів до поверхні ґрунту. Над поверхнею землі має залишатися 1−2 бруньки.
Малинник на початку серпня теж приводять до ладу, вирізаючи слабкі та молоді пагони, що вже відплодоносили. Ближче до кінця місяця прищипують верхівки однорічних пагонів, щоб припинити їх ріст і прискорити визрівання. Корисним буде внесення перепрілої органіки у вигляді мульчі шаром 5−7 см. Ягідники, уражені іржею або антракнозом, потрібно обробити хлор-окисом міді з розрахунку 40 г на 10 л води.

У винограднику спушують верхній шар ґрунту і підживлюють рослини розчином органіки. Якщо ви хочете розмножити ожину або чорну малину, то серпень – час вкорінення верхівок: їх потрібно притиснути до землі і прикопати в ямки.
Якщо хтось практикує викошування суниці після плодоношення і не встиг скосити її в липні, то зробити це потрібно на самому початку серпня, щоб до зими встигло відрости досить сильне листя. Бур’яни в міжряддях видаляють, спушують ґрунт і вносять підживлення, використовуючи суперфосфат або деревний попіл. Друга половина серпня – оптимальний час для розмноження суниці садової. Посаджені в ці терміни молоді розетки встигають відмінно вкоренитися і в наступному році вже дадуть непоганий урожай.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x