Визначаємо якість купованого меду

Визначаємо якість купованого меду

Про те, наскільки корисним продуктом є бджолиний мед, сказано багато. Смакові властивості цього продукту теж особливої реклами не потребують. Єдине, що зазвичай турбує людей, у яких немає близьких знайомих пасічників, – яким чином купити саме справжній мед. Ураховуючи високу вартість цього продукту і те, що погода цього року не надто сприяла медовому врожаю, на ринку можна знайти багато підробок. Щоб навчитися відрізняти їх від дійсно якісного меду, потрібно знати деякі секрети.

Перше, на що ми звертаємо увагу, це на колір продукту. Колір меду може бути від майже безбарвного до темно-коричневого. В основному, переважають світлі тони, однак такі сорти меду як гречаний, вересовий і каштановий мають більш темні кольори в діапазоні від темно-жовтого до червоно-коричневого. Слід зазначити, що темний мед корисніший за світлий. У ньому міститься більше мінеральних і інших речовин.
Справжній мед має специфічний, яскраво виражений запах. Аромат меду властивий для рослини, з якої він був виготовлений. Якщо мед не має запаху чи пахне кислинкою – можливо, він виготовлений з цукрового сиропу, або неправильно зберігався. У будь-якому випадку відсутність аромату, або будь-який неприємний запах повинні змусити вас утриматися від покупки такого продукту.

Консистенція (в’язкість) більшості сортів меду, який збирається бджолами в наших краях, відразу після відкачування сиропоподібна. У процесі осідання (2-4 тижні) консистенція стає в’язкою і тягучою. Після кристалізації (через 2-3 місяці після відкачування) мед стає щільним, густим, кристалоподібним. На властивість меду кристалізуватися і на швидкість кристалізації впливає, насамперед, співвідношення глюкози і фруктози. Чим більше в меді глюкози, тим швидше починається і відбувається кристалізація. Запустити зворотній процес можливо без втрати властивостей, якщо робити це правильно. Стійкість меду проти нагрівання невисока. Лікувальні властивості нагрітого або перетопленого продукту знижуються. При 40 °С і вище мед втрачає свої корисні властивості і перетворюється просто в солодку субстанцію (практично – звичайний глюкозо-фруктозний сироп). При цьому мед втрачає бактерицидні властивості та аромат. Тепло також змінює колір меду – він стає більш темним, іноді – коричневим.
Під час перетоплювання меду нечесні на руку ділки можуть додавати різні домішки: цукор, патоку, борошно, крохмаль, крейду, ароматизатори, смакові добавки та барвники. При покупці такого продукту вас повинні насторожити бульбашки на поверхні меду, кислуватий запах, а також розшарування. Пам’ятайте – якісний мед після кристалізації має однорідну консистенцію.

Перевірити якість меду найкраще в спеціальній лабораторії. Зрозуміло, доступ до неї є не в кожного. Але не варто сумувати, оскільки за певних знань це можна зробити і вдома. Для цього придбайте в продавця невелику баночку меду і проведіть вдома кілька простих експериментів.
Хороший мед повністю розчиняється в трохи теплій воді, надаючи їй жовтувате забарвлення. Якщо ви розчинили у воді ложку купленого меду і виявили осад, пластівці або які-небудь суспензії, – радимо більше не купувати продукти у цього продавця.
Борошно і крохмаль в меді можна знайти, застосувавши настойку йоду. У водний розчин меду вноситься декілька крапель настойки йоду, після чого неякісний мед, що містить борошно або крохмаль, набуває синього кольору.
Якщо підробка містить цукрову патоку, то такий мед стає клейким і не кристалізується, а якщо до водного розчину такого меду додати кілька крапель 96-відсоткового етилового спирту, то у пробі з’явиться білий осад.
Перевірити мед на наявність у ньому домішок соди або крейди також можна в домашніх умовах. Для цього потрібно розчинити ложку меду в теплій воді, а потім додати до розчину кілька крапель оцту. Якщо в продукті знаходяться якісь домішки, хімічна реакція не змусить себе чекати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x