Яким повітрям дихали жителі Черкас у липні?

Яким повітрям дихали жителі Черкас у липні?

Щодня жителі Черкас змушені дихати повітрям, що забруднене сумішшю пилу, промисловими викидами та вихлопними газами автомобілів. Проте, впродовж останніх років наше повітря стало значно чистішим. Це основна «заслуга фінансової кризи», яка зупинила частину великих хімічних підприємств міста.
Значний вплив на провітрюваність міста чинить погода. Особливістю липня 2017 року була часта зміна спекотного та прохолодного повітря, що зумовило швидкому переносу забруднюючих речовин за межі міста. Та все ж таки, впродовж 9 днів погодні умови сприяли високому забрудненню атмосфери. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології В.С. Постригань, у повітрі міста щомісячно контролюються 4 основних та 14 специфічних забруднюючих речовин, включаючи важкі метали та бенз/а/пірен. Відбір проб повітря проводиться чотири рази на добу. Впродовж минулого місяця лабораторія проаналізувала 1451 пробу повітря.
Результати спостережень показують, що атмосфера у м. Черкаси забруднена аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом. Середньомісячні за липень концентрації формальдегіду перевищували середньодобову ГДК у 2,7 рази, по діоксиду азоту коливалися в межах 1,0-1,25 ГДК, по аміаку від 1,0 до 1,75 ГДК. Найбільша максимальна концентрації була зафіксовані по аміаку, на рівні 1,5 ГДК в центрі міста о 07 годині 1 липня. Найбільш забрудненими залишаються центр міста та Дніпровський мікрорайон.

Індекс забруднення атмосфери (ІЗА) за липень склав 7,75, що вважається високим рівнем забруднення. В порівнянні з червнем ІЗА збільшився у 1,2 рази за рахунок збільшення середньомісячних концентрацій по діоксиду азоту та формальдегіду (до 1,5 раз). Також, у порівнянні з червнем у минулому місяці збільшилися середньомісячні концентрації по сірководню в 2 рази.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x