Із приходом «Злагоди» ставлення до землі й селян змінилося кардинально

Із приходом «Злагоди» ставлення до землі й селян змінилося кардинально

СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» господарює у Жашківському районі в семи населених пунктах: у самому Жашкові та селах Зелений Ріг, Житники, Пугачівка, Сорокотяга, Скибин і Тетерівка. В обробітку знаходиться 9 тис. 250 га землі. Також у структурі фірми є ще Жашківський автопарк, який налічує 28 КамАЗів. Загалом підприємство надає роботу 350 селянам.

Із приходом «Злагоди» ставлення до землі й селян змінилося кардинально

– Здебільшого, займаємося вирощуванням зернових культур: соняшник, кукурудза, соя, ячмінь, пшениця. А також – цукровий буряк. Ще в Сорокотязі маємо ферму ВРХ, – розповідає про господарство його керівник Тетяна Ремінна.
Із приходом агрофірми «Злагода» ставлення і до ведення господарства, і до землі, і до людей змінилося кардинально і в кращу сторону. Зокрема, плата за пай виросла втричі.
– Щодо заробітної плати, то вона стала справді достойною: ось, наприклад, доярки на фермі отримують близько десять тисяч на місяць. Висока зарплата і в комбайнерів і трактористів, але залежить від сезону й виконаних робіт, – говорить Тетяна Миколаївна.

Землю в оренду підприємству надали 4 200 селян. У «Злагоді» пишаються, що всі розрахунки проводять вчасно, і вони є одними з найвищих у Жашківському районі: за паї виплачують і зерном, і грошима – на вибір орендодавців.
– Нині в селі демографічна криза: населення старіє, молодь виїжджає. Тож дедалі менше людей тримають худобу, а відтак, останнім роками більшість за пай просить гроші, – відзначає Тетяна Миколаївна. – Якщо ж погоджуються взяти оплату натурою, то даємо: ячмінь, пшеницю – по сімсот кілограм, кукурудзу – тонна, соняшник і цукор – по сто кілограм. І ще виплачуємо за оранку городів тисячу гривень, або ж оремо городи самі. Також даємо солому або двісті гривень компенсації. Це крім розрахунків за паї. Якщо на прикладі, то в Жашкові середній пай – 2, 4 га. За нього грошима платимо 9 тисяч 150 гривень і 1 200 – за оранку й сіно.

Зараз господарство закінчило жнива. Щодо урожаю, то тут позначилися цьогорічні погодні умови – дощів практично не було.
– Що залежало від нас, то все зробили вчасно і відповідно до вимог та стандартів: і посів, і хімічний обробіток та інше, – говорить Тетяна Миколаївна. – Власне, урожайність коливається від тридцяти до шістдесяти центнерів з гектару. Середня урожайність ячменю – 43 ц/га, пшениці – 47 ц/га.
Із приходом «Злагоди» велику увагу почали приділяти тваринництву: відтворенню стада, реконструкції приміщень.

Підтримує господарство й соціальну сферу сіл, де орендує землю. З кожною сільською радою укладено відповідні угоди.
– Немає такого села, де б ми не надавали необхідної допомоги: це і школи, і дитячі садочки, Будинки культури, церкви. От, наприклад, у Скибні допомогли з покрівлею церкви, змінили вікна у школі. В Сорокотязі в школі замінили каналізацію, зробили внутрішні вбиральні, в дитячому садочку допомогли із заміною вікон. І про кожне село є що сказати, – говорить пані Тетяна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x