Уманські майстри до Дня Незалежності хочуть встановити рекорд України

Уманські майстри до Дня Незалежності хочуть встановити рекорд України

З миру по нитці заради єднання: 24 серпня, у День Незалежності, на фестивалі «Шіді-Ріді» уманські майстри хочуть встановити новий рекорд України, і зіткати на старовинному верстаті найдовший «Пояс єднання українців». До встановлення рекорду зможе долучитися кожен охочий, і зіткати свій маленький шматочок великого пояса. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби департаменту культури і взаємозв’язків із громадськістю Черкаської ОДА.

– Пояс єдності ми розпочали ткати на «Шіді-Ріді 2016», тоді це була просто ідея, яку охоче підхопили місцеві майстри і яка переросла у рекорд, що стане символом творення міцної України. Адже, якщо кожен старанно буде ткати всій клаптик поясу, то в результаті, його ніхто і ніколи не розірве і не розділить, – розповідає співорганізатор фестивалю Софія Чорномаз.

Автор ідеї «Поясу єднання» – місцева майстриня Владислава Швець, яка загорілася ідеєю встановити рекорд України, і зібрала команду з 10-ти людей, які щодня вчаться ткати пояс.

– До нас долучилися як відомі майстри, так і люди, які вперше у своєму житті сіли за ткацький верстат. Наймолодшій майстрині 8 років, найстаршій – 60. Саме ці люди закладатимуть основу рекорду, – розповідає Владислава Швець. 15 метрів довжини, 5 сантиметрів ширини, 12 годин роботи і 5 кольорів, що символізують прапори які творили історію України. Для пояса ми обрали кольори трьох прапорів: червоно-чорний прапор УПА, синьо-жовтий прапор незалежної України і між ними Помаранчева революція. Білий взяли за основу, – говорить Владислава.

Розпочнуть ткати пояс з 9-ї ранку. До 14.00 десять майстринь закладатимуть основу для рекорду, а після того, до 21.00, за ткацький верстат зможе сісти кожен бажаючий і долучитися до встановлення рекорду, зіткавши свій маленький шматочок великого «Поясу єднання українців».

Взагалі уманчани зустрінуть День Незалежності в стилі «етно» Десять локацій, дві сцени, 40 кВт звуку та кращі гурти, поети і народні майстри України!

У День Незалежності, 24 серпня, центральна площа Умані перетвориться на справжній фестивальний майданчик.

– Цьогоріч фестиваль «Шіді-Ріді» взяв курс на популяризацію української музики, кіно, літератури та народних ремесел і поставив за мету об’єднати мешканців міста та регіону навколо однієї ідеї – розвитку української етнічної культури, – розповідає організатор літературної сцени фестивалю Юлія Похолюк.

З цією метою організатори фестивалю і створили пояс єднання, який українці розпочали ткати на «Шіді-Ріді 2016» і продовжать цього року.

Крім того, уманські волонтери разом з гостями фестивалю планують побити свій минулорічний рекорд (9х12м) і сплести найбільшу маскувальну сітку в місті Умань та відправити її тим, хто захищає нашу Незалежність.

У цей день на території фестивалю діятиме 10 локацій, де розваги для себе зможуть знайти як дорослі, так і малеча. Для дорослих – Музична сцена і гурти «КаРаВаН» (м. Умань), «Lazutkin & Arteriя» (м. Київ), «Медовий полин» (м. Борщів, Тернопільська обл.), «Barahta» (м. Київ), «Чаламада» (м. Виноградів, Закарпатська обл.), Олег Універсал & «Atmosphera» (м. Умань). Ведучі: улюбленець уманської публіки Віталій Мельничук та зірка відомих українських телесеріалів, фронт-мен команди КВН «Днепр» Юрчик Ткач.

Літературна сцена: «Поетичні батли», які вестиме коментатор боксу Дмитро Лазуткін, презентація нової збірки Павла Коробчука – «Хвоя».

Кінотеатр під відкритим небом – перегляд українського художнього фільму режисера Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Для малечі – свято морозива від компанії «Рудь»; казки від Сашка Лірника; дитячий майданчик, конкурси, атракціони. Також кожен бажаючий зможе долучитися до Ходи вишиванок та взяти участь у майстер-класах від народних майстрів.

Окрім того, на території фестивалю: вулична їжа; виставка-ярмарка хенд-мейду та художніх картин; фейс-арт; фото-зони; стрільбище з луків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x