Анатолій Бондаренко дав коментарі щодо останніх скандальних подій

Анатолій Бондаренко дав коментарі щодо останніх скандальних подій

Міський голова Анатолій Бондаренко заветував рішення міської ради про розпуск виконавчого комітету, натомість приготував новий, власний, проект рішення. З цього приводу він скликав брифінг для ЗМІ, аби, перш за все, пояснити свою логіку та бачення тих процесів, які фактично вже призвели у Черкасах до кризи місцевої влади.

«Хочете не хочете, але питання формування та роботи виконкому має бути розглянутим на найближчій сесії»
— У зв’язку з недовірою більшістю депутатів міської ради до виконавчого органа влади я готовий винести проект рішення про розпуск виконкому на рішення сесії міської ради, — зазначив Анатолій Бондаренко та акцентував. — Цей документ погоджений з юристами міської влади, в якому не порушується жодна із статей про «спадкоємність влади». Хтось хоче, щоб був конфлікт між депутатами міської ради та міським головою. Проте, не має ніякого конфлікту. Я звертаюсь офіційно до лідерів політичних партій, які готові взяти на себе відповідальність за життєдіяльність міста — хто готовий стати пліч опліч разом зі мною на розбудову міста, я чекаю на пропозиції щодо формування нового складу виконавчого комітету.
Анатолій Бондаренко пояснив, що згідно з цим документом, старий склад виконавчого комітету та склад заступників міського голови працюватиме до обрання нового.

Чому накладено вето?
Мер також пояснив, що у своєму рішенні перш за все, керувався зауваженнями департаменту юридичного забезпечення та, зокрема, його фактичного нині керівника — в.о. директора департаменту Володимира Шабанова, який той виписав на трьох аркушах.
Прийняте на останній сесії рішення, по-перше, не відповідає вимогам законодавства та регламенту Черкаської міської ради, а по-друге, у місті постійно має працювати виконавчий орган влади. Тому той склад, який пішов у відставку, має працювати до обрання нового. Саме таким чином можна не допустити управлінський колапс. По-третє, за словами Бондаренка, навіть після ухвалення рішення про розпуск старого та формування нового складу виконавчого комітету, всі його члени та заступники міського голови мають пройти спеціальну перевірку протягом 25 днів. А це час.

— До того ж, ухваленим рішенням ради не передбачено звільнення та припинення служби заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади. А згідно Закону про місцеве самоврядування в Україні питання про утворення виконавчого комітету, визначення його чисельності та затвердження персонального складу, а також внесення змін щодо його складу, є лише прерогативою міської ради та не може здійснюватись міським головою. Розпуск виконавчого комітету тягне за собою обов’язок міської ради звільнити усіх заступників міського голови та призупинити їхню службу, що ухваленим рішенням передбачено не було. Доповідна записка до проекту рішення не містила докладного обґрунтування розпуску виконкому, що суперечить регламенту Черкаської міської ради. Зазначений проект рішення було опубліковано 1 серпня цього року, але на момент ухвалення рішення не минув передбачений законом 20-ти денний термін для оприлюднення проекту рішення. Тому, аби уникнути правових казусів, я пропоную свій проект про розпуск виконавчого комітету та припинення повноважень першого заступника та заступників міського голови з питань виконавчих органів влади.

Яким буде новий виконком?
Він має бути сформованим на основі відкритості, професійності та подання керівних органів тих політичних сил, які є готовими взяти на себе відповідальність за життєдіяльність міста Черкаси. Принаймні, таким його означив діючий міський голова.
— Вважаю за головне, щоб усі ці чвари навколо виконкому та його рішень, не торкнулись благополуччя мешканців міста і щоб вони не відчули їх на собі, — підкреслив Анатолій Бондаренко. — Спільно з громадою міста ми будемо вивчати пропозиції політичних сил, які мають висунути професіоналів, з відповідною фаховою освітою, людей незаплямованих , з доброю репутацією та без кримінального минулого. Виконавчий комітет у місті — аналог Кабміну, це виконавчий орган, який виключно займається господарськими питанням, і аж ніяк не політичними. А сьогодні у влади завдання номер один — підготовка до зими та опалювального періоду, продовження поточного та капітального ремонту доріг, затвердження фінансових планів комунальних підприємств, регулювання функціонування закладів освіти, тощо. Все те, що є най актуальним для міста. Будемо разом, в тому числі із громадськістю, обговорювати кожну кандидатуру. Пакетом приймати склад виконкому не будемо.

Були прецеденти
Чим може обернутись для міста поспішна відставка виконкому? Перш за все, фінансовими втратами, адже вже доводилось мати аналогічні прецеденти, коли відправлені у відставку заступники міського голови ( а наразі нині вони входять до складу виконкому) продовжували працювати та відповідно отримувати за це заробітну плату. А формування, наприклад, того ж нового складу виконкому затягувалось з різних причин. По суті нічого не мінялось. Нині є небезпека повторити той негативний досвід.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x