Цього року на реалізацію Програми охорони природного середовищ передбачено 62 млн грн

Цього року на реалізацію Програми охорони природного середовищ передбачено 62 млн грн

Гідрологічний стан водних об’єктів потребує продовження системної роботи на всіх рівнях, на цьому наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль піч час наради в ОДА. Низку доручень дав відповідним управлінням. Поміж інших – Черкаському обласному управлінню водних ресурсів – за два тижні підготувати та надати адміністрації перелік заходів щодо поліпшення гідрологічного стану малих та середніх річок Черкащини. Потому їх внесуть на розгляд депутатів обласної ради, як окремий розділ до обласної програми охорони навколишнього природного середовища, зокрема щодо відновлення функцій меліоративних систем. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

– Сучасна освоєність і ступінь господарського навантаження на водні об’єкти досягли таких рівнів, що перевищують їх самовідновну здатність, – зазначив Віталій Коваль. – Відтак питання поліпшення гідрологічного стану водних об’єктів потребує продовження системної роботи на всіх рівнях. На це особливу увагу мають звернути як відповідальні служби, так і безпосередньо керівники на місцях.
Віталій Володимирович нагадав, що в області діє Програма охорони природного середовища на 2016−2020 роки. У межах неї виконання заходів з покращення стану водних об’єктів сягає більше 300 млн грн. Цьогоріч на реалізацію Програми передбачено 62 млн грн, зокрема близько 23 млн грн з обласного бюджету, з державного – понад 31 млн грн, решта – з місцевих бюджетів.
Зауважимо, основними причинами забруднення поверхневих вод, зазначають фахівці, є: скид неочищених та недостатньо очищених комунально-побутових і промислових стічних вод безпосередньо у водні об’єкти та через систему каналізації; інтенсивне старіння основних фондів водозабезпечуючого й водоохоронного призначення; низька продуктивність очисних споруд, незбалансована система господарювання, що характеризується високими обсягами залучення водних ресурсів у виробничу сферу та високу водомісткість продукції; надходження до водних об’єктів забруднюючих речовин у процесі поверхневого стікання води із забудованих територій сільгоспугідь та ерозія ґрунтів на водозабірній площі; недотримання режиму господарської діяльності в прибережних захисних смугах та їх забудова; відсутність проектів встановлення меж водоохоронних зон та прибережно-захисних смуг берегів.

Між тим, на річках області нині спостерігається період літньої межені – період, коли низький рівень води спостерігається протягом 10 та більше діб. Характеризується малою водністю та зумовлений періодом посушливої погоди. В результаті малих рівнів води проходить інтенсивне заростання річок водною рослинністю та синьо-зеленими водоростями, що зумовлює зниження вмісту кисню у воді. Посушлива погода, зниження водності та обміління річок на Черкащині спостерігається впродовж останніх років. Це, на думку водників, так само значно впливає на стан водних об’єктів.
У ході наради керівник Державної екологічної інспекції в області Сергій Поліщук поінформував про ситуацію з масовою гибеллю риби в кількох районах Черкащини. За його словами, 11 серпня за зверненням місцевих жителів спеціалісти екоінспекції здійснили 12 виїздів, під час яких виявили 3 факти замулення риби в Чорнобаївському, Уманському та Городищенському районах.
Натомість Віталій Коваль доручив райдержадміністраціям, екологічній інспекції, Держпродспоживслужбі в області, рибінспекції, обласному лабораторному центру Міністерства охорони здоров’я надати остаточні результати перевірки щодо цієї ситуації та вжити невідкладних дієвих заходів для врегулювання ситуації.

Під час наради керівникам районів, ОТГ, міським головам також рекомендували спрямувати до ОДА проектні ідеї до Плану реалізації Стратегії розвитку області на період 2018-2020 роки (розділ «Екологічна безпека та збереження довкілля»), зокрема щодо покращення стану малих та середніх річок. Також перевірити стан прибережних захисних смуг водойм прискорити роботу щодо взяття на баланс безгосподарських гідротехнічних споруд, перевірити дотримання вимог водного законодавства водокористувачами та орендарями водних об’єктів, передбачити можливість проведення громадами робіт по розчистці та відновленню джерел.

Довідково
На території області нараховується 1030 малих та 7 середніх річок загальною протяжністю 7585 км. До середніх річок області в басейні р.Дніпро належать річки Рось, Тясмин та Супій, в басейні р.Південний Буг – Велика Вись, Гнилий Тікич, Гірський Тікич та Ятрань.
На водотоках річок розміщені 2950 ставків загальною площею 16997,5 га і 38 водоймищ площею 5918 га. Частково на території області знаходяться два великих водосховища – Канівське та Кременчуцьке.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x