Ліки для рослин із вашої аптечки

Ліки для рослин із вашої аптечки

На перший погляд це може здатися дивним: деякі ліки, які допомагають людям врятуватися від хвороб і поранень, можуть виручити і рослин. Зрозуміло, що йдеться не про дорогі препарати, а про ті, які можна легко знайти в будь-якому домі або задешево купити в аптеці.
Найбільш очевидний приклад спільної дії речовин на тіло людини і рослин – знезаражуючі засоби: марганцівка (перманганат калію) і активоване вугілля. У світі рослин їх застосовують при діленні й обробці цибулевих. Потовченим активованим вугіллям обробляють зрізи рослин.

Зі шкільного курсу ми пам’ятаємо, що хімічна формула перекису водню – Н2О2: це вода з подвоєним вмістом кисню. Коли крапля перекису стикається зі шкірою, «зайвий» кисень виокремлюється, рідина немов закипає, піниться. На основі цієї реакції – звільнення атомів кисню – і заснований принцип очищення (дезінфекції), що «працює» і для людей, і для рослин. Тому розчином перекису водню добре не тільки очищати рани, отримані в саду чи на городі, але й обробляти ґрунт перед посівом насіння і саме насіння.
Насичена додатковим киснем вода стимулює проростання насіння, для цього його замочують на дві години на спеціальному розчині (1 ч. л. 3-відсоткового розчину перекису водню на 100 мл води). Допомагає перекис водню і при різних грибкових захворюваннях рослин (пригнічує патогенну флору: гриби, бактерії), тому його використовують для обприскування ураженого листя: 1 ст. л. перекису й 40 крапель іншого відомого антисептика, йоду, на 10 л води.
До речі, в організмі рослин, як і в організмі людей, йод відповідає за імунітет, тому він не тільки знезаражує, але й зміцнює здоров’я. Нестача йоду, навпаки, послаблює. Узагалі, дефіцит того або іншого елемента в живленні рослини приводить до порушення обміну речовин, симптоми якого – пожовтіння й обпадання листя, зав’язей і відмирання пагонів.

Борна кислота та сульфат магнію також здатні допомогти рослинам не менше, ніж людям. При недоліку бору росли перестають рости, у них відмирають верхівкові бруньки й корінці, обпадають квітки, а плоди не зав’язуються. Запобігти цьому можна. Обприскування перед цвітінням ягідних кущів (малини, суниці), фруктових дерев і овочевих рослин розчином борної кислоти (2 г на 10 л води) збільшить плодоносіння.
Дефіцит магнію може викликати хлороз, його легко заповнити англійською сіллю або, як її ще називають, магнезією (сульфат магнію) – тією самою, що в медицині застосовують у неврології, гастроентерології, гінекології. Усього 30 г на 1 кв. м ґрунту, і після такого підживлення покращаться й стан рослини, і смак плодів. До речі, сульфат магнію можна купити не тільки в аптеці, але й як добриво – у садовому центрі.

Ще один досить ефективний засіб від хлорозу, викликаного дефіцитом азоту, – нашатирний спирт (розчин аміаку). Дієвість методу просто зрозуміти, якщо глянути на хімічну формулу препарату – NH3H2O, це і є розчин азоту. Необхідний для росту й розвитку елемент у цьому препараті легко засвоюється рослинами. Тому його можна застосовувати не тільки при дефіциті азоту, але й у якості звичайних підживлень. Але, зрозуміло, аптечними дозами: 3 ст. ложки нашатирного спирту на 10 л води. До речі, такий розчин здатний відігнати деяких садових шкідників, наприклад, мух: цибульну і морквяну.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x