Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Інтернет-компанія Google оцифрувала Черкащину
На Черкащині у межах проекту «Цифрове перетворення» фахівці компанії Google запустили низку ініціатив, корисних для черкащан. Основна мета такого перетворення – підвищення інвестиційної та туристичної привабливості Черкащини за допомогою сучасних інтернет-інструментів. Крім втілення цифрових проектів, невід’ємною складовою кампанії є низка освітніх проектів: серія семінарів для державних службовців, для представників місцевого самоврядування та представників бізнесу, викладачів і студентів із основ цифрової грамотності та безпеки в Інтернеті й багато іншого.

Канів увійшов до «7 чудес України»
У Великій лаврській дзвіниці Києво-Печерської лаври відбулася церемонія нагородження переможців акції «7 чудес України: історичні міста та містечка», до числа яких увійшов і Канів. За сумою результатів Інтернет-голосування та анкетування експертів Орг­комітет, до числа міст-переможців в акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» увійшли: м. Бердянськ (Запорізька обл.), м. Біла Церква (Київська обл.), м. Галич (Івано-Франківська обл.), м. Диканька (Полтавська обл.), м. Канів (Черкаська обл.), м. Ніжин (Чернігівська обл.) та м. Хуст (Закарпатська обл.).

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Інспектор Фреймут назвала Черкаси гордістю України
У Черкасах відома телеведуча Ольга Фреймут розповіла містянам про результати перевірки, здійсненої у межах нової програми «Інспектор Фреймут. Міста». Команда «Інспектора» перевіряла Черкаси три місяці, працювали 18 агентів. Інспектували майже все: їжу, медицину, освіту, безпеку містян, мера та еліту міста. Із собою Фреймут привезла дві таблички – «ганьба» та «гордість» України. І за результатами перевірки Черкаси отримали другу. Табличку інспектор вручила меру Черкас Анатолію Бондаренку.

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

У краєзнавчому музеї створили унікальний каталог рушників
У Черкаському обласному краєзнавчому музеї вирішили створити каталог рушників нашого регіо­ну. Понад півтори тисячі рушників із усієї області зібрали працівники музею. До нового проекту, крім музейників, долучилися відомі черкаські майстри, а також пересічні черкащани. Величезну кількість рушників зібрали саме завдяки музейним працівникам, які принесли вишивки своїх рідних, друзів, знайомих. Усі рушники систематизовані по районах, внесені в каталог. Уже напрацьовано певну базу вишивок по районах.

Кількість учнів і студентів у області зменшилась
Протягом 2016−2017 навчального року в області нараховували 621 загальноосвітній навчальний заклад. Контингент учнів денних загальноосвітніх навчальних закладів із 2000/01 по 2016/17 навчальні роки скоротився в 1,8 раза. У зв’язку з цим скоротилась і мережа денних загальноосвітніх закладів області з 716 до 621 закладу, крім того 22 заклади тимчасово призупинили свою діяльність.
Щодо вищої освіти, то у Черкаській області на початок 2016–2017 навчального року в 16 вищих навчальних закладах області всіх рівнів акредитації приступили до навчання 38,6 тис. студентів, це на 1,5 % менше, ніж у попередньому навчальному році

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Наші – на Олімпійських іграх
Торік на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро змагалися двоє черкащан – стрілок Сергій Куліш та легкоатлетка Наталія Золотухіна. Сергій став першим українцем, який здобув нагороду на Іграх, виборовши «срібло» у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 м із результатом 204,6. Наталя Золотухіна (легка атлетика / метання молота) посіла 31 місце з результатом 56,96 м.
Паралімпійці привезли з Ріо 3 нагороди. Зокрема, черкаський стрілок Василь Ковальчук завоював «золото» в стрільбі з 10 метрів із пневматичної гвинтівки лежачи у вправі R-5, у категорії SH2-мікс. Богдан Кулинич здобув «золото» в складі збірної команди України з футболу серед спортсменів із наслідками ДЦП. Роман Данилюк штовхнув ядро на 15,94 метрів у категорії F12 (друга з трьох категорій незрячих спортсменів), завоювавши «бронзу», яка, до речі, стала першою для України медаллю Паралімпійських ігор. Також у Паралімпіаді взяли участь Олександр Дорошенко (легка атлетика, результат 44,81 м, посів 6 місце на Паралімпійських Іграх в Ріо), Максим Жук, Олександр Білоножко, Ірина Яринка (академічне веслування).

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Несамовиті буревії пройшли областю
Початок липня відзначився двома надпотужними ураганами, які пронеслися областю, наробивши чимало шкоди як підприємствам, так і житловим будівлям. У зону дії негоди потрапили 5 районів області: Золотоніський, Чорнобаївський, Драбівський, Уманський та Шполянський. Найбільше постраждали Золотоніський та Шполянський. За даними Департаменту екстреної медичної допомоги, внаслідок буревію в області постраждали 48 осіб. Негода залишила без енергопостачання 181 населений пункт.

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Теплохід отримав ім’я черкащанина
Уперше в історії України цивільному кораблю присвоєне ім’я прикордонника. Теплохід «Ігор Момот», який досі носив назву «Дніпропетровськ», після ретельного капремонту на Кілійському суднобудівельно-судноремонтному заводі, 7 грудня урочисто спущений на воду. Судно Українського Дунайського Пароплавства свого часу збудоване в угорському Будапешті, довжина корабля – 57,6 м; ширина – 8,6 м; висота – 6,5 м. Судно, яке має потужність двигунів 10 тисяч к/с, може використовуватися як буксир і переміщувати Дунаєм по 8−9 барж водночас. «Прописка» корабля – Ізмаїл, місто, у якому генерал-майор ДПСУ Ігор Момот служив до призначення начальником Навчального центру Держприкордонслужби в Оршанці під Черкасами (до речі, нині він теж носить ім’я Ігоря Момота). Уже з Черкас, Ігор Момот відправився у зону АТО на чолі мотоманевреної групи – і загинув 11 липня 2014 року під час обстрілу з російських реактивних установок залпового вогню…

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Народному хору – 60
Черкаський академічний заслужений народний хор по праву можна вважати гордістю та надбанням нашого регіону. Цього року він святкував дорідний ювілей − 60 років. Відомий хор не лише своєрідною манерою виконання та багатющим репертуаром, а й знаменитими, талановитими виконавцями і керівниками. Жоден обласний концерт не обходиться без виступів Черкаського народного хору, а артисти зазначають, що, попри широку гастрольну географію, все ж черкаський глядач − найкращий. Нині в Черкаському хорі працює понад 70 осіб. Це артисти хорової та балетної груп, оркестранти. На кожній репетиції артисти відточують виконавську майстерність, готуються до гастролей та концертів.

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

100-тисячна українка, яка скористалась безвізом
У п’ятницю, 14 липня, четвертокурсниця Факультету економіки та управління Софія Ярмош, яка здобуває спеціальність «Міжнародна економіка» у Черкаському державному технологічному університеті перетнула кордон України. Таким чином, 20-річна Софія стала 100-тисячною українкою, яка скористалася перевагами безвізу.
Софія перетинала кордон задля участі в міжнародному проекті Cooperation and Development Network Eastern Europe (CDN), як представник української спільноти.
− Іноді у моєму житті трапляються круті та неочікувані речі, такі, як ось ця, − коментує подію на своїй фейсбук-сторінці Софія Ярмош.

Декомунізація по-черкаськи
Протягом минулого року закон про декомунізацію набрав остаточної чинності. Скрізь по області прокотилася хвиля перейменувань населених пунктів, вулиць, провулків та інших об’єктів. Як і годиться, почали з обласного центру. Першою декомунізували вулицю Леніна: замість неї з’явилася вулиця Небесної Сотні. Пізніше – вулиці Героїв Майдану та Добровольчих батальйонів. Парк імені 50-річчя Радянської влади перейменували на «Сосновий бір». На честь загиблих в зоні АТО черкащан назвали 11 вулиць та провулків. Нині в області через декомунізацію вже перейменували 2 766 вулиць і провулків. Затвердження очікують ще понад тисячу об’єктів. Змінив назву кожен четвертий населений пункт в області.

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

Бойові втрати Черкащини
У ході неоголошеної війни на сході, лише за 26 рік незалежності Черкащина втратила своїх найкращих синів. В історію рідного краю навіки увійшли імена Івченка Василя з Папужинців Тальнівського району, Качура Олександра з Черкас, Фролова Максима із Звенигородки, Безуглого Дмитра з Тального, Шамрая Віталія із с. Летичівка Монастирищенського району, Оверченка Дмитра із с. Вишнопіль Тальнівського району, Михайлика Сергія із с. Прохорівка Канівського району, Назаренка Володимира із с. Хлипнівка Звенигородського району, Ніженського Василя із с. Берестівець Уманського району, Новохатька Олега із с. Сердюківка Смілянського району, Пономаренка Сергія із с. Роги Маньківського району, Тимченка Олексія із смт. Стеблів Корсунь-Шевченківського району, Крижанського Володимира та Триволенка Владислава із с. Червоний Кут Жашківського району, Бердника Олександра із с. Дирдин Городищенського району, Кизила Андрія з Умані, Кобченка Сергія з Канева (За даними memorybook.org.ua).
Вічна слава Героям!

Фестивалі

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

* Пасічників із усього Жашківського району, майстрів і народних артистів зібрав фестиваль меду, що проходив уже другий рік поспіль у селі Сорокатяга. За словами організаторів, свято вдалося на славу. Були й конкурси, розіграли лотерею, і навіть запросили народного артиста України Анатолія Гнатюка, а ще продали майже увесь мед та медовуху.
* Презентації книг, зустрічі із авторами, лекції, майстер-класи та круглі столи – 7–9 квітня у Черкасах пройшов Книжковий фестиваль. МГО «Книжковий маестро» протягом трьох днів у приміщенні обласної філармонії розгорнула цілу літературну країну для черкасців та гостей міста. Діяла літературна сцена, майданчик майстер-класів, дитячий простір, платформа громадських ініціатив тощо.
* 8 вересня у Каневі стартував Перший канівський міжнародний фестиваль сучасного кіно. Фільми демонструвалися на відкритому майданчику просто неба. Гран-прі отримав фільм про захисників Донецького аеропорту режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія під назвою «Добровольці Божої чоти».
* У Шполі започаткували танцювальний фестиваль «ELIT-DANCE 2016». Старт танцювальному фесту дали 10 вересня, приурочивши його до Дня міста. Головне дійство відбувалося на центральній площі міста – тут шполян дивували танцювальні колективи зі Шполи, Умані, Ватутіного, Городища та Золотоноші. Загалом – до десятка гуртів, кожен з яких показував по кілька яскравих номерів.

Незалежність-26: події, здобутки, втрати

* Благодійний фестиваль зоозахисників «BARA-BAKA fest» відбувся 2 жовтня у парку «Сосновий бір». Мета свята – не лише збір коштів, а і просвітницька діяльність про утримання тварин в належному стані, необхідність стерилізації, потреби комунального притулку, волонтерська діяльність, пошук родин тваринам-безхатченкам.
* На Маньківщині відбувся фестиваль вареників. На Щедрівку 13 січня вареники стали гарною нагодою для прекрасного святкового дійства − традиційного районного фестивалю вареників. Поласувати варениками та пригостити кулінарними виробами власного приготування приїхали гості з різних куточків Маньківщини. Присутні мали змогу поласувати не лише народною стравою, на столах у достатку було різномаїття страв: копчене сало, ковбаси, м’ясні рулети, пироги з різними начинками, рогалики, млинці та багато-багато різної смакоти.
* Традиційно у Каневі відбувся молодіжний мистецький фестиваль «Кобзареві джерела», який покликаний сприяти спілкуванню творчої молоді. На гала-концерті фестивалю, який відбувся у Будинку культури 16 вересня, виступили творчі колективи міста, студенти Канівського коледжу культури та мистецтв, запрошені гості, серед яких – фольклорний ансамбль «Кралиця» та гурт «Чорнобривці».
* У Черкасах проходив Міжнародний фестиваль педагогічних інновацій. Захід відбувся на базі КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради». «Для участі у заочній частині фестивалю надійшло 286 робіт із 22 областей України, а також Білорусі, Грузії, Казахстану, Литви, Молдови та Польщі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x