Халепа у дорозі: чому у подорожах часті розлади травлення

Халепа у дорозі: чому у подорожах часті розлади травлення

Літо – улюблена пора мандрівників. І навіть якщо ви ретельно продумаєте мандрівку, забезпечите собі комфортні умови та приємну компанію в іншій країні, є дещо, що може суттєво зіпсувати враження від подорожі. Учені виокремлюють такі поняття, як джетлег (десинхроноз) та діарея мандрівників – реакція організму на зміни часових поясів та харчового режиму.

При швидкому перетині кількох часових поясів підряд окремі групи нейронів гіпоталамуса, які відповідають за сон, починають працювати несинхронно, добовий ритм нашого тіла перестає співпадати з новим часом. Як наслідок, збої гормональної регуляції, обміну речовин, рівня глюкози крові, і, навіть менструацій у жінок. З’являються дратівливість, безсоння або навпаки сонливість і загальмованість, іноді дезорієнтація, проблеми з концентрацією уваги, перепади настрою, швидка втомлюваність. Десинхроноз проявляється також збоями в роботі травної системи. Можуть турбувати біль у шлунку, закреп або ж діарея, як правило, погіршується апетит.
Фахівці радять планувати перельоти зі сходу на захід, так наш внутрішній годинник не випереджатиме місцевий час і легше буде адаптуватися. При плануванні тривалості подорожі варто враховувати, що симптоми десинхронозу триватимуть один-два дні на кожні два перетнуті часові пояси. Адаптація до нового часу проходить краще і швидше у людей в хорошій фізичній формі, і дещо складніше в осіб з хронічними захворюваннями. Достатнє вживання води суттєво полегшує прояви джетлегу, а збалансоване, різноманітне, на початках звичне для організму харчування допоможе травленню.
Інша неприємність, яка часто трапляється під час подорожей, – так звана діарея мандрівників. Це порушення роботи травної системи, яке, як правило, зумовлене зараженням кишковою паличкою E.coli або деякими іншими бактеріями, вірусами чи паразитами, що потрапляють в організм через заражену воду або їжу. Дуже часто діарея такого походження починається в туристів, що відвідують країни Африки, Латинської Америки, Близького Сходу чи Південної та Південно-Східної Азії.
Інша вода, відмінний склад їжі, незвичні продукти, а часто і нижчий рівень санітарії ніж той, до якого ми звикли, провокують сильні і раптові спазми живота, пронос, нудоту та блювання. Здебільшого діарея мандрівників самостійно проходить за кілька днів, але при виражених ознаках інтоксикації та зневоднення варто звертатися до лікаря. Особи з ослабленим імунітетом, хронічними хворобами кишківника, цирозом, діабетом і ті, хто приймають антациди чи блокатори кислотоутворення, мають підвищений ризик розвитку діареї.
Щоб уникнути перелічених проблем, слід споживати добре приготовану їжу в спеціальних закладах, а не з вуличних яток. Воду краще пити бутильовану. І обов’язково дотримуватися гігієни рук та тіла. Оскільки місцем ураження є кишківник, перед поїздкою є сенс підживити мікрофлору пребіотиками та пробіотиками. Особливо якщо нещодавно переживали напружений період або ж лікувалися антибіотиками.
Маючи на меті спробувати місцеву кухню, починати варто з найбільш звичних для вас страв чи продуктів, куштувати малі порції і багато пити чистої води. Якщо ж діарея мандрівників таки вас не оминула, слідкуйте, щоб не було зневоднення, слабкості, дезорієнтації, втрати свідомості. За будь-яких тривожних ознак звертайтесь до лікаря, цю можливість забезпечить оформлене перед подорожжю медичне страхування .
Нові країни, культури і традиції харчування – цікаво, пізнавально і безпечно, якщо знати про особливості адаптації організму до нового часу та середовища, покластися на кілька простих правил гігієни та здоровий глузд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x