День Незалежності на картопляній грядці

Десь там, у столиці, тисячі ошатно одягнених українців відзначають 26-ту річницю Незалежності. Десь там, рухається важкими колоннами бронетехніка і карбують крок військові, демонструючи всьому світу нашу бойову міць, під час параду. Десь там проголошують врочисті промови, гримлять салюти, виплескуючи в серпневе небо мільйони створених руками людини зірок. Десь там… Але не тут.

В сотнях маленьких сіл і містечок Черкащини День Незалежності святкують по-своєму. Роль танків і гармат тут виконують мотоблоки та руковідривні рала. Крок шкарбанять пообдирані до болю ще радянського походження відра з картоплею. А салютують селяни хіба що дешевою цигаркою та міцним слівцем, коли надто набехканий мішок з бульбою гепається на намозолену спину.

Зраділі додатковому вихідному трудяги вгризаються в землю, намагаючись дістати з неї не надто багатий цьогорічний урожай чесно відвойованої у весняних приморозків, літньої спеки та проклятущого жука картоплі.

Хто звинуватить їх у недостатньому патріотизмі? В тому, що не можуть вмістити своїм по-дитячому простим розумом могутні національні істини, проголошувані з високих трибун? Що не здатні побачити всієї величі і державності реформ за своєю закритою школою, перенесеним в сусіднє село ФАПом чи спустошеним гаманцем?

Може, хтось і зможе. Але не я. І розумію, що це неправильно. Що без національної ідеї, єднання духу, державницьких символів не буде ні України, ні українців. Розумію, але слів таких, які були б зрозумілі простому сільському дядькові, дібрати не виходить. Мабуть, піду краще піддам мішка тестеві, а потім сядемо на ріллі з-під картоплі, візьмемо вмащеними в земляку руками по скибці кавуна, і соковито ним прицмокуючи, поговоримо про життя.

З 26-річчям тебе, Україно!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x