В Сурамі гине музей Лесі Українки

В Сурамі гине музей Лесі Українки

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в гірському грузинському селі Сурамі. Перший секретар Посольства України в Грузії Тетяна Ковпак порадила мені відвідати це село. Вона сказала, що Музей Лесі Українки в селі перебуває в аварійному стані і навряд чи витримає ще одну зиму. 14 серпня зі мною поїхали до Сурамі член Ради національних меншин Грузії Валентина Марджанішвілі і щирий приятель України Гела Шабурішвілі.

В Сурамі гине музей Лесі Українки В музеї на нас чекали голова Товариства ім. Лесі Українки в Сурамі Тарієл Гоголадзе, директор музею Лія Садрадзе, працівники установи Ніно Салагая, Лія Бітадзе, Кетино Гріголашвілі, Дато Шубітідзе та Назі Гелашвілі. Будинок, у якому доживала свого віку Лариса Косач, не зберігся, його було зруйновано у 1975 році, хоча Вікіпедія стверджує, що саме у ньому міститься музей. Охайний палацик подарував для музею князь Ніколос Абазадзе. Музей відкрили 1952 року. Тепер у його залях містяться документи та фотографії, які розповідають про Грузію часів перебування Лесі Українки, її життя, друзів, творчість, гостей з України у наші часи. Велика бібліотека налічує 16 тис. томів. Музей відвідують численні екскурсії та окремі гості. Побував тут президент Світового Конгресу Українців Евген Чолій. При мені приїхала з Тбілісі Ніна Гудадзе з малими донями Марією та Софією.

На базі музею під патронатом Посольства України відбувся літній дитячий табір «Слідами Лесі Українки». Впродовж 10 днів 20 дітей вивчали українську мову, історію та культуру України. Загалом грузинські українці схвально відгукуються про діяльність сучасного Посла України Ігоря Долгова, шанують його і кажуть, що його попередник Василь Цибенко щодо України був ніякий.

Будинок музею в Сурамі справляє сумне враження. Йому зашкодили не лише час, а й також тектонічне розташування на гірській скелі. Стіни розсуваються у різні боки, підлоги танцюють під ногами, стеля загрожує впасти. Архітектор Джоні Ніколаішвілі приготував проєкт нового будинку, але на здійснення його немає фондів.

Шанувальники Лесі Українки та працівники музею мають надію на підтримку українців у західних країнах, де фінансові можливості громади відчутно кращі.

Електронна адреса: lesiaukrainka52@mail.ru.
Поштова адреса: Музей Лесі Українки, проспект Гурамішвілі, 2, Сурамі, Georgia Republic.
Тел. музею: (995-268) 71435.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x