А де у вас туалет?

А де у вас туалет?

Кореспонденти «Нової Доби», виконуючи різні редакційні завдання, багато подорожують рідною областю і те, що ми побачимо останнім часом, дуже нас подивувало – фактична відсутність громадських вбиралень на автостанціях, або ж і відсутність самих станцій взагалі. Вашій увазі – короткий екскурс у законодавство, як же все ж таки «має бути», і фоторепортаж від наших журналістів, що проїхалися Лівобережжям у пошуках зручностей.

Відповідно до чинного законодавства України, згідно із п. 9, 10 додатку 1 до «Порядку регулювання діяльності автостанцій» наявність громадських вбиралень, а також громадських вбиралень пристосованих для осіб з обмеженими фізичними можливостями є обов’язковим. Їх відсутність є порушенням санітарних норм. Так, відповідно до статті 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення − порушення санітарних норм − тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шести до двадцяти п\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А де у вас туалет?

Автовокзал-привид на в’їзді до міста Чорнобай. Одразу крізь бур’яни проглядається якісний євроремонт будівлі вокзалу. Однак у цьому випадку стає незрозуміло, чим же керувались чиновники, що дали дозвіл на відкриття іншої «автостанції» у самому центрі Чорнобая (наступне фото), а цю будівлю виставили на продаж чи здачу в оренду.

А де у вас туалет?

Так звана «нова автостанція», що знаходиться у центрі Чорнобая. Приміщення утричі менше, аніж відремонтований автовокзал на в’їзді до міста. Пасажирам квитки продають із невеличкого віконечка, що виходить на вулицю, а «зал очікування» облаштували на невеличкій лавці біля будівлі.

А де у вас туалет?

Щодо вбиральні. До «комфортних» умов чинної автостанції міста Чорно бай додають ще й таке «диво цивілізації». Це – туалет позаду будівлі.

А де у вас туалет?


А де у вас туалет?

Приміщення автостанції у м. Золотоноша, у якому розташувався будівельний магазин. Тут виникає питання щодо порушення правил пожежної безпеки через загромадження вікон товарами та різноманітними контейнерами. А де ж сама автостанція?

А де у вас туалет?

Автостанція «Золотоноша», у якій знаходиться диспетчерська – це мала архітектурна форма, туалет якої – за 50 метрів від неї. До всього ж автостанція має сусідів – квіткарів, що торгують квітами у цій же будівлі.

А де у вас туалет?

Інша станція, що має назву «Центр», знаходиться неподалік диспетчерської у сусідньому супермаркеті. Вбиральня там є, але жодних позначок щодо її наявності немає. Туди пускають лише за пред’явлення пасажирського квитка і лише тоді, коли сам пасажир про це дуже попросить.

А де у вас туалет?


А де у вас туалет?

Автостанція у смт Драбів відсутня взагалі. У її приміщенні продають автомобільні шини та запчастини до автівок. Немає ні диспетчера, ні касира, а подорожні купують квитки у водіїв. Вбиральня знаходиться у дворі. Потрапити туди можна, проте його санітарний стан ми оцінили як «незадовільний».
Як повідомили у Драбівській районній державній адміністрації, наразі вирішують питання про виокремлення нової земельної ділянки під автостанцію. Однак виникає питання, для чого і навіщо, якщо існує спеціально побудоване для цього приміщення? Достатньо у ньому навести лад.

А де у вас туалет?

У Каневі автовокзал працює у штатному режимі. Це – гарна двоповерхова будівля, а також територія, заїжджають рейсові автобуси.

А де у вас туалет?

Канівський автовокзал. Тут із туалетами дивна ситуація, на вході до чоловічого та жіночого туалетів є написи, що вони платні і вартують аж одну гривню. «Касир», так би мовити, відсутній. На запитання до працівників автостанції, до речі, вони всі відмовились представитись і вели себе дуже ворожо та агресивно, ми почули, що держава «не дає ні копійки», «це комунальний заклад» і «взагалі, хто хоче кидає гривню, а хто не хоче – ні».

Олександр Рибалка
Анна Сакун
Фото: Олександр Рибалка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x