Якщо після спортзалу болять м’язи

Якщо після спортзалу болять м’язи

Крепатура – неприємний біль у м\’язах після надмірного фізичного навантаження, підстерігає кожного новачка в спортивному залі, а також тих, хто зробив занадто велику перерву в заняттях. Як правило, м\’язи, що піддалися навантаженню, починають боліти вже наступного дня, а через пару діб біль стає тільки інтенсивнішим. Щоб уникнути цього неприємного явища є 5 ефективних способів.

1. Сауна, гаряча ванна або душ
Після інтенсивного тренування бажано сходити в сауну або прийняти гарячу ванну (приблизно 20–25 хвилин). Завдяки впливу тепла відбувається швидке розширення кровоносних судин і молочна кислота, яка і є причиною дискомфорту, виводиться швидше. Цю ж процедуру бажано повторити і наступного дня після тренування.

2. Комплекс вправ на свіжому повітрі
Звичайно, це вимагає сили волі, адже дуже важко змусити себе займатися, коли все болить, але зробити це необхідно. Достатньо всього 15–20 хвилин на свіжому повітрі зробити розминку, щоб посилити кровообіг у м\’язах і самопочуття стане набагато кращим.

3. Компреси і гелі з розігріваючим ефектом
Гелі й креми з протизапальним ефектом (нестероїдні) краще застосовувати за крайньої потреби, коли біль важко витерпіти. Втирати такі препарати слід легкими круговими рухами безпосередньо в місця локалізації болю. Подібним ефектом володіють і теплі компреси.

4. Масаж або самомасаж
Якщо є можливість відвідати масажиста – це просто чудово, адже він позбавить вас від болю за один сеанс. Якщо масажного кабінету поблизу немає – не біда, допоможе самомасаж. Починати слід з легких рухів від місця болю у напрямку до лімфовузлів. Руки слід масажувати починаючи з пальців до зони пахв, ноги від ступнів до паху, м\’язи живота за напрямком годинникової стрілки.

5. Відпочинок
Ця рекомендація для найбільш терплячих – треба більше відпочивати після тренування, тобто почекати, поки через 3–4 дні крепатура пройде сама собою і знову почати заняття спортом. Але завжди слід пам\’ятати, що навантаження слід збільшувати дуже поступово, а краще порадитися з тренером і працювати за індивідуальною програмою. Прогрес не повинен бути занадто швидким, адже організм повинен звикати поступово до нових навантажень. Тільки при такому підході ви не будете знати про таке неприємне явище, як крепатура.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x