Солодкий та гіркий перець – чим корисні?

Солодкий та гіркий перець – чим корисні?

Перець – один із найбільш популярних овочів у всьому світі. Його цінують за те, що він надає особливий смак сотням популярних страв – від салатів до піци. Чим же такий цінний солодкий і гіркий перець, які його лікувальні властивості?

Солодкий перець багатий на каротин (вітамін А), якого у стиглих плодах стільки ж, як у моркві; на вітамін С; вітаміни Е, Р, РР, групи В. Серед мінеральних речовин, які входять до складу перцю: калій та натрій, кальцій, залізо, йод, фосфор, кремній. Вітаміни А, С, Е зміцнюють кровоносні судини, нормалізують їхню проникність. Тому перець радять їсти тим, хто відновлюється після інсульту.
Так само корисний перець для запобігання і лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, навіть захворювань судин, пов`язаних із ушкодженням судинної стінки (скарлатина, геморагічний васкуліт та ін.). Якщо ж говорити про туберкульоз та інші бронхолегеневі хвороби, то і тут перець допоможе боротись: зміцнити загальний та місцевий імунітет, зменшити міру інтоксикації організму, ліквідувати запальні явища.

Солодкий перець поліпшує роботу печінки, стимулює жовчовиділення, запобігає утворенню жовчних каменів, допомагає знизити холестерин. Перець рятує і в часи зимової нестачі вітамінів, бо під час засолювання чи консервування вітамінів у ньому зберігається 50–80 %.
Гіркий перець містить значно більше алкалоїду капсаїцину, що надає пекучого смаку. Із ним пов`язують знеболювальну й антибактеріальну дію гіркого перцю. Пекучий перець спричинює розсмоктування тромбів, очищує дихальні шляхи, розріджує мокротиння, сприяє відхаркуванню, зменшує застійні явища.
Зовнішньо настойку перцю втирають у шкіру голови, щоб стимулювати ріст волосся. Також використовують її, змішавши з подвійною кількістю олії, для натирань у разі невралгії, ревматичного та м`язового болю, радикуліту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x