Як отримати гарний врожай винограду

Як отримати гарний врожай винограду

На відміну від Півдня України, на Черкащині виноград не належить до основних культур. Разом з тим, рідко можна знайти господу, в якій би не було цієї рослини. І не дивно, адже її плоди смачні й корисні не лише в сирому вигляді, а в сушеному. Та й домашнє вино, виготовлене власноручно, обов’язково знайде своїх прихильників. На жаль, далеко не всім садівникам вдається вирощувати такі красиві грона, які можна побачити на картинках. І справа не лише у виборі правильного сорту, а й у деяких секретах, які необхідно знати всім охочим отримати гарний урожай.

Одним із найпопулярніших способів прискорення дозрівання і збільшення врожаю винограду є кільцювання кори на лозі. Різниця полягає тільки в часі проведення процедури. Для прискорення дозрівання кільцювання кори проводять перед початком дозрівання ягід, а для збільшення врожаю – коли ягоди в гроні виростуть розміром з горошину. Для того, щоб провести кільцювання правильно, вам знадобиться гострий ніж і трохи вправності. На плодоносному пагоні під нижнім гроном робиться кільцеподібний виріз шириною не більше 5 мм. Цей прийом допомагає призупинити відтік униз органічних речовин, які виробляє листя. Через це значно поліпшується живлення окільцьованої частини пагона, що прискорює дозрівання винограду.
Найдієвіший і перевірений спосіб збільшення врожаю – видалення частини ягід у гронах. Його принцип простий – потрібно видаляти всі недорозвинені ягоди. Найбільш підходящим часом для цього є період дозрівання винограду. Видаляють підпорчені ягоди й ті, які ростуть у середині грона. Але пам’ятайте, що вирізати можна не більше 20 % від загальної маси і не всі ягоди підряд, а тільки на тих гронах, де їх надто багато. Проріджування поліпшує освітленість кожної ягоди, завдяки чому вони дозрівають набагато швидше.
Ще один спосіб у виноградарстві має назву карбування пагонів. Його проводять з початку дозрівання ягід. Смисл цього способу в тому, щоб видалити верхівки пагонів, які занадто сильно йдуть у ріст і забирають на себе живильні речовини. Тому секатором видаляють верхню частину гілки до першого розвиненого листка. Це допомагає прискорити дозрівання ягід, підвищити їхню цукристість і поліпшити визрівання деревини.

Щоб зберегти подовше денне тепло біля виноградних кущів, яке рослина віддасть врожаю, потрібно обкласти землю навколо кореня каменями й бетонними плитками, підфарбованими бітумним лаком. Ґрунт навколо варто замульчувати чорною плівкою, яка буде поглинати сонячні промені. Усе це допоможе ягодам швидше налитися й визріти.
Для досвідченого виноградаря не секрет, що фосфор допомагає прискорити дозрівання ягід. Помірне підживлення кущів дасть свій результат. Тому, якщо є необхідність одержати врожай раніше звичайного строку (за 10–12 днів до початку цвітіння), підживіть лозу фосфорним добривом з розрахунку 10 г на 10 л води.
Впливають на визрівання лози й інші фактори, зокрема, перевантаження куща врожаєм. Чим більше ви залишите грон, тим гірше визріває лоза. Краще погано розвинені грона видалити. Полив винограду наприкінці літа припиняють, це поліпшить визрівання лози. Затримує її визрівання і надмірне внесення азотних добрив, особливо в другій половині літа. Внесення ж калійних і фосфорних добрив поліпшує визрівання.
Узагалі, щоб виростити дуже хороший виноград, мало знань і копіткої праці, без перебільшення – в нього потрібно вкласти душу, любити цю рослину. Навіть тоді, коли ви не плануєте ніякої роботи на винограднику, обійдіть його, обдивіться кожен кущик. Рослина відчуває вашу присутність, радіє вам. Якщо ви в це не вірите, все одно обійдіть, тоді своєчасно виявите шкідників і хвороби винограду, якщо такі з’являться, не дасте їм розмножитися. Десь виламаєте непотрібний пагін чи пасинок, а при необхідності підв’яжете пагони до шпалери.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x