Повітря в Черкасах забруднено аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом

Повітря в Черкасах забруднено аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом

Серпень у цілому видався дуже теплим та із значним дефіцитом опадів. Було в основному мало вітряно і сухо, що сприяло накопиченню забруднюючих речовин в атмосфері. У цілому за місяць кількість днів з погодними умовами, що сприяли високому забрудненню атмосфери, дорівнює 7.

З 22 серпня температурний фон знизився, в окремі дні було прохолодно. Зросла циклональна діяльність, однак дощі випадали невеликі. При проходженні атмосферних фронтів швидкість вітру посилювалась до 11−14 м/с. Такі погодні умови зумовлювали розсіювання та зменшення забруднюючих домішок у приземному шарі повітря.
За забрудненням атмосфери у місті спостерігає регулярно лабораторія спостережень Черкаського обласного центру з гідрометеорології чотири рази на добу. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Усього за місяць було проаналізовано 1518 проб. Результати аналізу проб повітря показали, що атмосфера у м. Черкаси забруднена аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом. Найбільші максимальні концентрації були зафіксовані в Дніпровському мікрорайоні: по діоксиду азоту − 1,35 ГДК 18 серпня о 19 годині; по аміаку − 2,85 ГДК 19 серпня о 19 годині. Перевищення ГДК були зафіксовані у 0,7 та 5 відсотках проб відповідно. Випадків високого забруднення (вище 5 ГДК м. р.) не зафіксовано.

Середньодобові за місяць концентрації по формальдегіду в Дніпровському мікрорайоні були на рівні 2,3 середньодобової ГДК, по діоксиду азоту − коливалися в межах 0,75-1,5 ГДК, по аміаку − від 1,25 до 2,0 ГДК. Найбільш забрудненими районами залишаються центр міста та мікрорайон Дніпровський. За індексом забруднення атмосфери (ІЗА) рівень забруднення атмосфери у місті вважається високим. ІЗА за серпень склав 7,09. В порівнянні з липнем ІЗА зменшився у 1,1 рази за рахунок зниження середньомісячної концентрації по формальдегіду.

Кількість забруднюючих сторонніх домішок в повітрі знаходиться в прямій залежності від їх викидів, тобто від вихлопних газів автомобілів, промислових викидів підприємств та результатів господарської діяльності самих жителів міста Черкаси. Так, формальдегід потрапляє у повітря з викидами автотранспорту, хімічних підприємств, паперових фабрик. Діоксид азоту в основному надходить до атмосфери при згоранні органічного палива, а також у процесі виробництва азотних добрив, синтетичних тканин, фарб. Аміак міститься, насамперед, у викидах підприємств хімічної промисловості, зокрема, тих, що виробляють міндобрива (на ПАТ «Азот» найвища тоннажність викидів цієї речовини).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x