Обладнайте підвал якісною вентиляцією

Обладнайте підвал якісною вентиляцією

Осіння негода – найкращий природний спосіб випробувати вентиляцію у вашому підвалі. Якщо в приміщенні сиро і незатишно, стіни мокрі, а на стелі висять краплі – саме час зайнятися витяжкою в підвалі.

Найперше, що потрібно зробити в сирому підвалі, – визначити, звідки береться волога. Для цього потрібно гарно витерти ділянку стіни і приклеїти на неї шматок фольги. Можна скористатися харчовою, або просто розрівняти блискучу обгортку від звичайної шоколадки. Фольгу приклеюють на суху ділянку стіни і залишають на добу. Потім фольгу знімають зі стіни і уважно оглядають лист. Волога на тому боці, що торкався стіни, свідчить про те, що в підвал вона потрапляє зовні. Навіть найкраща вентиляція в цьому разі не допоможе. Потрібно герметизувати стіни зовні, відводити грунтові води або взагалі копати інший погріб.

Якщо волога осіла на тому боці фольги, котрий ви побачили, щойно зайшовши в підвал, це свідчить про те, що в приміщенні просто погано працює (або не працює взагалі) вентиляція. Отже, потрібно переробляти або робити нову витяжку.

Зазвичай у погребах встановлюють так звану природну вентиляцію, дія якої заснована на різниці температури повітря, яке надходить ззовні і того що знаходиться в підвалі. За допомогою вхідної труби холодне повітря ззовні \”затікає\” в підвал під дією атмосферного тиску і опускається на долівку. Підвальне повітря є теплішим, а отже – легшим. Воно піднімається вгору і виходить назовні через вивідну трубу. Це в теорії. Для того ж, щоб ця система працювала, необхідно врахувати деякі особливості.

Перш за все відміряйте висоту до стелі погріба і товщину грунту над ним. Підсумуйте отримані результати і додайте ще 50 см. Саме такі розміри повинна мати вхідна труба, по якій повітря заходить у погріб. Вхідну трубу встановлюють у найдальшому кутку погреба на відстані 20–30 см від долівки. Назовні труба має підніматися над землею не менше ніж на 50 см.

Поміряйте товщину насипу над погребом і товщину перекриття. Результат підсумуйте і отримаєте довжину витяжної труби. Встановлювати її потрібно в центрі погреба, де зазвичай роблять підвищення в стелі. Витяжна труба може виходити прямо в стелю, а може спускатися з неї, але не більше ніж на 15–20 см. Зовні вона повинна підніматися над насипом не менше, ніж на 50 см.

Причиною сирості в підвалі може бути і відсутність або пошкодження захисного пристрою на кінці труби, або так званого грибка. Його нескладно виготовити із підручних матеріалів. Візьміть шматок оцинкованого заліза і виріжте коло, діаметр якого повинен бути більшим діамтра труб на 10–15 см. Визначте центр кола і накресліть радіус. Уздовж краю кола відступіть 6 см і накресліть ще один радіус. Виріжте кут. Краї вирізу вигніть вгору. З одного боку на 0,5 см, а з іншого – на 1 см. Стягніть краї, щоб коло вигнулося конусом і загніть більший край на менший. Молотком заплескайте місце з’днання.

Із решток оцинкованого заліза виріжте смужку, довжина який має перевищувати окружність труби на 2–3 см. Зробіть кільце і заклепайте краї. Виріжте із заліза ще 3 смужки. У конусі на рівній відстані вздовж окружності пробийте 3 дірки Над кожною з них ще по одній. Зробіть подібні отвори в 3 металевих смугах і за допомогою заклепок приєднайте їх до країв конуса. Вільні кінці смуг вигніть вниз і обігніть довкола виготовленого раніше металевого кільця. Грибок для захисту труби від дощу готовий.

Аналогічно до першого, виготовіть ще один грибок і надіньте їх на кінці труб, що виступають назовні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x