Професор Віталій Масненко отримав черговий грант на проведення наукових досліджень

Професор Віталій Масненко отримав черговий грант на проведення наукових досліджень

У новому навчальному році колектив істориків із кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з професором Віталієм Масненком отримав черговий грант від Державного фонду фундаментальних досліджень. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ЧНУ.

У межах цього дослідного проекту науковці будуть опрацьовувати актуальну міждисциплінарну тему «Образи \”сусідів\” на прикордонні України, Польщі, Білорусі: конфліктні історичні дискурси про минуле та моделі примирення». Про важливість вказаної проблематики свідчить те, що будь-які ускладнення в оцінках спільної минувшини сусідніх народів можна подолати тільки на основі її справді наукового аналізу. Отже, оцінки людських втрат від воєнних конфліктів — Хмельниччини, Коліївщини, Волині 1943-1944 років, операції «Вісла», інших спільних трагедій мають давати не політики, а науковці. Важливо також знайти оптимальну модель висвітлення цих подій не тільки в академічній, а й у дидактичній літературі.
Варто відзначити, що в попередні роки дослідницький колектив уже здійснював дослідження спільних та відмінних рис історії України та Білорусі, розвитку історичних студій та історичної пам’яті українців і білорусів. Тому нова тема є продовженням розпочатих наукових пошуків разом із білоруськими і польськими колегами.

Професор Віталій Масненко відзначає, що такі грантові програми сприяють науковим дослідження та мобільності дослідників, які можуть завдяки їм працювати в архівах і бібліотеках не тільки України, а й Польщі та Білорусі. Така можливість особливо цікава для молодих науковців. Також у рамках гранту передбачено проведення кількох наукових заходів (конференцій, круглих столів), що сприятиме позитивному науковому іміджу Черкаського національного університету як одного з провідних центрів історичних досліджень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x