Точність результату УЗД залежить від кваліфікації лікаря

Точність результату УЗД залежить від кваліфікації лікаря

Ультразвукове дослідження (УЗД) – один із найбільш поширених методів обстеження внутрішніх органів. Безболісний, досить точний і фінансово доступний. Як підготуватися до проходження УЗД, обрати фахівця – на ці та інші питання кореспонденту «Нової Доби» відповіла Марина Черняк, завідувач відділення ультразвукової діагностики Черкаської обласної лікарні.

– Марино Михайлівно, розкажіть, які можливості надає ультразвукове дослідження?
– За допомогою ультразвуку обстежують органи черевної порожнини (печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза, селезінка), органи сечовиділення (нирки, сечовий міхур, передміхурова залоза), щитовидну залозу, лімфовузли, молочну залозу, систему жіночих репродуктивних органів. Додам, що гінекологічне обстеження проводять по-різному для дівчаток і жінок (які мають досвід статевого контакту). Першим перед обстеженням треба наповнити сечовий міхур, другим – опорожнити. Дослідження органів черевної порожнини проходять натщесерце.

– Чимало людей сьогодні самостійно відвідують кабінети УЗД. Наскільки це правильно?
– Зазначу спершу, що сьогодні в медицині є різні способи досліджень. Це ультразвук (УЗД), комп’ютерна томографія (КТ), рентгенологічні знімки і магнітно-резонансна томографія (МРТ). Вони мають свої особливості, тож спосіб діагностики слід обирати залежно від того, що потрібно діагностувати і який орган обстежується. Усі ці дослідження слід проходити тільки після огляду в лікаря, який має призначити обстеження. Якщо, наприклад, у людини певні проблеми з травленням – гіркота в роті, нудота, біль, тощо – то спершу слід відвідати гастроентеролога, який уже вирішить, чи необхідне такому пацієнту УЗД чи інший спосіб діагностики. Тим паче, пацієнту буде складно розібратися у результатах дослідження і він не зможе самостійно поставити діагноз і визначити подальше обстеження або лікування. Тому перше, що слід зробити – звернутися до лікаря. Саме він має визначити рівень дослідження.
Загалом же, УЗД слід проходити регулярно, хоча б із профілактичною метою. Особливо – жінкам для вчасної діагностики раку грудей. До 42 років молочну залозу обстежують за допомогою апарату УЗД, а після цього віку – обов’язкова мамографія раз у два роки. Але все це – із попередньою консультацією у лікаря.

– Трапляється, що результат УЗ-обстеження виявляється помилковим або неточним, через що пацієнту доводиться проходити обстеження повторно. Від чого залежить точність дослідження?
– Точність результатів залежить від кваліфікації лікаря, який її проводить. Розумієте, сьогодні ультразвукове дослідження – це доступна послуга. Кабінети УЗД є у більшості державних лікарень і те ж саме можна сказати про приватні медустанови. За апаратами працюють лікарі, які постійно підвищують кваліфікацію, проходять комісії з присвоєння категорій. Але є й лікарі, які мають на меті лише заробіток. Тому, перш ніж обрати місце проходження ультразвукової діагностики, раджу поцікавитися рівнем апаратури, атестаційною категорією фахівця, наявністю у нього відповідного досвіду. До прикладу, на сайті обласної лікарні така інформація про наше відділення є. У нас працюють 4 лікарі вищої атестаційної категорії, які володіють усіма можливими методиками.

– Наскільки безпечним є ультразвукове обстеження?
– Пацієнт не отримує ніякого суттєвого опромінення. УЗД не має протипоказань. Це абсолютно безпечний метод діагностики. Деякого впливу зазнає лікар, тому що він працює в електромагнітному полі з датчиками. Високочастотні датчики трохи вібрують, а регулярний вплив вібрації підвищує ризик розвитку остеопорозу. Але апаратура зараз постійно вдосконалюється і осучаснюється, зменшується і вібрація у роботі нових приладів.
Не слід боятися ультразвукового дослідження і вагітним. Жінкам, які чекають на дитину, обов’язково слід проходити скрінінг як мінімум тричі протягом періоду вагітності. Так можливим стане вчасне виявлення вад розвитку плода, які нині, на жаль, дуже поширені. Народжується багато дітей із вадами серця, нирок, шлунку, нервової системи. Цьому є причиною і забруднена екологія, і нездоровий спосіб життя, який ведуть жінки, часом навіть під час вагітності.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x