Черкасам бракує висотної драбини для черкаських «хмарочосів», поверхневих вуличних гідрантів, а ще відповідальності громадян

Черкасам бракує висотної драбини для черкаських «хмарочосів», поверхневих вуличних гідрантів, а ще відповідальності громадян

Під час прес-конференції до Дня рятівника речник начальника Управління ДСНС в Черкаській області Костянтин Проценко та начальник Черкаського міськрайонного відділу ДСНС України в Черкаській області Андрій Хижняк підбили деякі підсумки роботи черкаських рятувальників. Щоправда, випередили неминучий потік статистичної інформації яскравим роликом, який краще всяких слів передав усі нюанси цьогорічної боротьби із різним лихом, що спіткало черкащан протягом цього року.

Черкаси ростуть. І все частіше рости вгору заважає брак у наших пожежних спеціальної висотної техніки. Про неї за 20 останніх років з часу появи у місті перших 16-типоверхівок) не говорив хіба що зовсім лінивий. А віз і нині там. Тому ті, хто нині мешкає у висотках, зовсім не застраховані від небезпеки. Наразі, за словами Андрія Хижняка, у Черкасах є 47 будинків підвищеної поверховості, тому купівля 50-метрового підіймача – одне з найважливіших питань. Це має усвідомлювати і міська влада, і громадськість, і пересічні громадяни.

– Саме така техніка , вартістю практично 1 млн. євро, допоможе убезпечити всіх, хто живе вище 10-го поверху, – зауважив Андрій Хижняк. – Тому тут справа навіть не грошах. Хоча з боку міської ради є розуміння цієї проблеми. Цього року відбулася справжня революція у фінансових надходженнях на допомогу службі порятунку. А це 5 млн грн Безпрецедентна сума у порівняні з минулими роками.

33,7 млн грн виділено з міського бюджету на покращення матеріально-технічної бази черкаських рятувальників. Зокрема, на придбання 7 машин та катера «море-ріка» «Прометей 101». Він має на борту мотопомпу і у разі потреби може бути задіяним при ліквідації берегових пожеж., набираючи воду для гасіння прямісінько з Дніпра. Нещодавно Черкаська міська рада виділила кошти на придбання та обладнання всім необхідним спорядженням автомобіля «MAN». Не забули спікери і про куплений квадрокоптер. Нині без нього як без рук, адже така сучасна та дійсно «далекоглядна» техніка допомагає при ліквідації пожеж на торфовищах. Зверху одразу добре видно куди слід направити техніку. На це витрачається лише день. Раніше ж із першочерговим фронтом робіт при пожежах на торф’яниках доводилось визначатись протягом тижня.
Нині в Черкаській області потреба в оновленні техніки становить 221 одиниці. Це більше 90% від загальної кількості. Деяким машинам уже більше 30 років. Щоб усе оновити потрібно щонайменше 550 млн грн. Черкаські вогнеборці сподіваються, що із 130 нових машин та агрегатів, які буде закуповувати вище відомство, щось обов’язково дістанеться і Черкасам.

За словами Андрія Хижняка, нині також конче потрібно вирішувати питання з пожежними гідрантами. Йдеться про сучасні зовнішні гідранти, бо до внутрішніх часто не можна просто дістатись (вони закриті машинами, або завалені снігом взимку), а це гальмує роботу та може коштувати комусь життя. Зокрема, по бульвару Шевченка треба встановити близько 35 зовнішніх гідрантів.

– У місті нині загалом близько 1000 гідрантів і всі вони підземні. Їх разом замінити не можна, але в центральній частині міста вони мають бути. Досвід із драмтеатром – чергове тому підтвердження, – каже Андрій Хижняк.

Ще одна суттєва проблема – перепони при в’їзді у двори. Там має бути вільний доступ для служб порятунку. Наразі черкаські двори перетворені на стоянки, а якщо й ні, то доступу до будинків немає через поставлені самими ж мешканцями блоки. Рятувальники зазначають: люди не усвідомлять цього, доки не трапиться великої пожежі з трагічними наслідками.

Говорили рятувальники і про проблему часу доїзду. Особливо це стосується мікрорайону «Митниця», бо там не має окремої пожежної частини. До того ж, цей район є небезпечним у плані тієї незахищеної багатоповерховості.

Трохи невтішної статистики
2596 надзвичайних подій сталися цього року на Черкащині. Кількість загиблих — 229. Всі цифри по надзвичайних ситуаціях цьогоріч зросли, включаючи дані по пожежах, аваріях, нещасних випадках на воді та кількості виявлених вибухонебезпечних предметів, – підкреслив Костянтин Проценко.

Зростання викликано тим, що люди повернулись від газового до більш дешевого, але більш небезпечного пічного опалення. Пічне обладнання є застарілими і не відповідає нормам безпеки. Лісові пожежі частіше виникають з причин зміни клімату (ліс стоїть дуже сухий) і будь-яка необачність викликає велику біду. Щоправда, цього року не було зафіксовано особливо небезпечних для лісових насаджень верхових пожеж.

Андрій Хижняк повідомив, що з початку року по місту Черкаси та Черкаському району здійснено близько 700 виїздів. У Черкасах за цей рік зафіксовано 6 загиблих, серед них 2 дітей. Врятовано за цей період 13 осіб. Щодо ситуації на воді, то по місту й районі загинуло 7 осіб, 19 врятовано.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x