Який порядок перерахунку пенсії за віком при збільшенні прожиткового мінімуму в Україні?

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.
У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801 проведено заплановане підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1 247 до 1 312 гривень. Відповідно зросли і складові розмірів пенсій, які визначаються, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а саме розмір пенсії, який визначався на рівні мінімальної пенсії за віком для осіб, які мали повний страховий стаж для призначення такої пенсії, доплата за понаднормативний стаж, підвищення ветеранам війни, інвалідам-ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, шахтарям, непрацездатним утриманцям загиблих військово­службовців, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інші доплати і надбавки, крім надбавки почесним донорам, розмір якої становить 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.
Перерахунок пенсій у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму проводиться в автоматичному режимі, без звернення пенсіонерів, розмір підвищення кожному пенсіонеру розраховується індивідуально.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x