Площа пожежі на ірдинських торфовищах скоротилася з 51 до 49 га

Площа пожежі на ірдинських торфовищах скоротилася з 51 до 49 га

Станом на 10 годину 19 вересня в Черкаському районі, в районі селища Ірдинь, в адміністративних межах Білозірської об’єднаної територіальної громади, рятувальники продовжують боротьбу із загоранням торфу. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області.

Керує гасінняv пожежі мобільна оперативна група Управління на чолі з першим заступником начальника Управління полковником служби цивільного захисту Сергієм Озераном, також до штабу з ліквідації надзвичайної ситуації входять представники Черкаської райдержадміністрації, відділу поліції Черкаського району.

За минулу добу вдалось ліквідувати горіння торфу на площі в 2 Га. Загальна площа осередків вогню станом на 19 вересня, становить 49 Га.

Ремонтні бригади ПАТ «Черкасиобленерго» продовжують відновлювати електропостачання на ДП «Черкаситорф». Для своєчасного виявлення та попередження загорань створені спеціальні моніторингові групи, які об’їжджають основні місця покладу торфовищ та проводять відеорозвідку за допомогою квадрокоптера.

Триває нарощення сил зведеного загону. На 12 годину 19 вересня на місці пожежі працюють 4 підрозділи управління ДСНС з обласного центру, а також пожежні розрахунки з Білозірського та Дубіївського лісництв та місцева пожежна команда з селища Ірдинь. На місце також прибула пожежна техніка військової частини, а також бригада швидкої медичної допомоги. Всього на місці проведення робіт працюють 21 одиниця пожежної та спеціальної техніки та 66 осіб.

Серед проблемних питань, що істотно ускладнюють проведення робіт на місці пожежі: сильна посуха, низький рівень залягання грунтових вод та віддаленість водних джерел, звідки рятувальники можуть взяти воду для гасіння. Пожежні насосні станції встановлено на березі річки Ірдинь за 1,2 кілометри від основних осередків пожежі. Загалом на трьох оперативних дільницях прокладено 1,7 кілометри рукавних ліній, працюють 12 пожежних стволів.

Працівники лісового господарства за допомогою тракторів продовжують обвалування та створення заглиблених меліоративних полос навколо небезпечних ділянок. Для обмеження перебування в небезпечній зоні сторонніх осіб, поліції перекрила усі автомобільні та пішохідні шляхи навколо місця пожежі.

Розпочали роботу з мешканцями селищ Ірдинь та Дубіївка. Дві групи співробітників Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Черкаській області разом із волонтерами проводять інформаційно-роз\’яснювальну роботу. Фахівці ДСНС роз’ясняють людям оперативну обстановку пов’язану із горінням торфу, а також дають поради щодо зменшення впливу негативних факторів пожежі на здоров’я.

Довідка: Торф’яні пожежі характеризуються захопленням великих площ, високою стійкістю горіння, довготривалістю – що істотно впливає на екосистему.

Найбільш дієвим способом боротьби із торф\’яними пожежами, особливо грунтовими, є створення навколо території мінералізованих канав шириною 0,7–1 м і глибиною до мінерального ґрунту або ґрунтових вод. Саму пожежу гасять шляхом перекопування палаючого торфу і заливання його великою кількістю води.

Оскільки температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів, значна частина води, що потрапляє до зони горіння згори, випаровується, не встигаючи досягнути вогнища. Для ліквідації торф\’яної пожежі необхідні дуже великі обсяги води. За розрахунками, для ліквідації горіння 1 кг торфу необхідно 20 літрів води.

Торф\’яні пожежі створюють небезпеку провалу в прогорілий грунт (прогар) людей і техніки. Торф повільно прогорає на всю глибину, яка може досягати 6-8 і більше метрів. Навіть після ліквідації пожежі тривалий час після вигоряння всередині зберігається висока температура. Задушливий смог – на 90 відсотків результат горіння торфовищ, а не лісів. До складу смогу входить чадний газ, дрібні зважені частинки, бензол та інші продукти горіння, що можуть призвести до погіршення здоров’я громадян. Тому на місці на базі швидкої допомоги розгорнуто медичний пункт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x