Як розподіляються безкоштовні ліки серед чорнобильців – з’ясовували канівські депутати

Як розподіляються безкоштовні ліки серед чорнобильців – з’ясовували канівські депутати

У вівторок, 19 вересня, відбулося засідання постійної депутатської комісії Канівської міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, спорту та молодіжної політики. Одним з питань, які вносилися на її розгляд, стосувалося ситуації щодо розподілу безкоштовних ліків для чорнобильців. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міської ради.

Так, нещодавно до Канівської міської ради надійшло звернення депутата Ю. Гамалія з проханням роз’яснити, як діє система розподілу безкоштовних ліків, які закуповуються за рахунок цільової субвенції з державного бюджету на медичне обслуговування потерпілих від аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії.

У заході взяли участь заступник міського голови Наталія Матінова, головний лікар Канівського Центру ПМСД Валентина Андрон, директор ТОВ «Канівська центральна районна аптека №91» Жанна Ніколенко, депутати Канівської міської ради Микола Козин, Галина Каретнікова, Юрій Гамалій, Людмила Дробот та інші.

Як повідомила Ж.Ніколенко, на сьогодні в Каневі нараховується 1420 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи І-ї і ІІ-ї категорій. З них 142 – ліквідатори.

– Разом з тим на законодавчому рівні розподілу між ліквідаторами і постраждалими не передбачено, – зауважила Ж.Ніколенко. – Окрім того, якщо раніше пільги на лікування мали постраждалі всіх категорій (І-ї, ІІ-ї, ІІІ-ї і IV-ї), а це майже все населення Канева, то наразі ситуація змінилася. Право на безкоштовне обслуговування ліками мають постраждалі тільки І-ї і ІІ-ї категорій.

Також Ж.Ніколенко разом із В.Андрон ознайомили всіх із механізмом отримання ліків. Так, щоб отримати чорнобильцю ліки за цією програмою, необхідно звернутися до Канівської ЦРЛ і лікар випише рецепт на отримання ліків безкоштовно. Потому клієнт із цим рецептом приходить в аптеку.

– Таким чином ми працюємо давно і досить успішно. Так, лише за останній тиждень за цією програмою було реалізовано ліків на суму близько 20 тис.грн., – розповіла Ж. Ніколенко. – Для цього є спеціальний перелік медикаментів, які ми можемо видавати, але, на жаль, він обмежений. Тобто це не буде найпопулярніший препарат, який ви, можливо, купували раніше.

Разом з тим, наразі лікар, виписуючи рецепт, не вказує конкретну назву препарату, а лише діючу речовину, тобто фармацевт аптеки самостійно підбирає з переліку той засіб, який є в наявності і підійде пацієнту.

Цікавилися члени комісії, як відбувається розподіл ліків між покупцями, адже вартість їх досить стрімко коливається.

– Ліки неможливо розподілити порівну між усіма. Є люди дуже хворі, які змушені звертатися по допомогу, щоб продовжити собі життя. А є такі, що мають право на отримання ліків безкоштовно, знають про це, але не звертаються. Просто не хочуть залежати від ліків, тримаються, доки можуть без них, – каже Ж.Ніколенко. – На отримання недорогих ліків за останні два місяці у нас не було жодної відмови. Інша справа – онко- та інші тяжкі захворювання. В такому разі кожну ситуацію ми розглядаємо індивідуально, спілкуємося, шукаємо рішення і знаходимо вихід.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x