Рік новий, а традиції ті ж: в Умані хасиди святкують Новий рік

Рік новий, а традиції ті ж: в Умані хасиди святкують Новий рік

Сміття, вибухи петард, гранати у натовпі, наркотики та проституція. Усе – разом із молитвою. Щороку в мальовничій Умані тисячі прочан-хасидів з усього світу святкують Рош-Га-Шана – юдейський Новий рік. Традиційно – наприкінці вересня. Цьогоріч на могилу цадика Нахмана приїхала рекордна кількість прочан – 30 тисяч. Хоча, за словами поліцейських, цього року набагато менше дітей та жінок. Місцеві ж наголошують: до цієї цифри можна додати ще 5 тисяч хасидів, що не реєструються на поліцейських блок-постах. Побувати в епіцентрі паломництва хасидів вдалося і кореспонденту «Нової Доби».

Навіть декілька прочан із Мексики завітали цьогоріч, аби зустріти свято

Навіть декілька прочан із Мексики завітали цьогоріч, аби зустріти свято

На святкування 5778 Нового року за юдейським календарем приїхали прочани із Ізраїлю, США, Бельгії, Бразилії, Німеччини, Великої Британії, Аргентини та ін. Для них перекрили 5 вулиць біля місця паломництва, куди місцеві можуть потрапити, лишень показавши прописку. Хасиди вважають, якщо зустріти новий рік біля могили цадика Нахмана, то весь рік для них буде успішним та щасливим. Водночас, згідно з віруванням, новий рік потрібно святкувати гучно й весело, щоб життя було яскравим і поблажливим.

Для святкувань прочани і одягаються святково – у біле, голову покривають спеціальною кіпою. Молитися потрібно уважно й зосереджено, тому жінкам заборонено це робити разом із чоловіками, мовляв, жінки більш стійкі до спокуси, а чоловіки – ні, жіноча краса їх відволікає від спілкування з Богом. Не пустили до місця паломництва і журналістів-жінок.

Святкують Рош-Га-Шана дні поспіль в новолуння осіннього місяця тишрей за єврейським календарем, цьогоріч це припало на вечір середи 20 вересня до п’ятниці 22 вересня.

"Сучасні" уманські новобудови для хасидів

"Сучасні" уманські новобудови для хасидів

Пан Віталій працює в Умані таксистом уже досить давно. Ставиться до щорічних відвідин прочан однозначно: «Краще б їх не було тут зовсім!».
– Перетворили район, що біля могили, на Шанхай. Щороку там виростають все нові й нові бараки, готелі і хостели. Обіцяють одну кількість поверхів, а за певний час там тих поверхів стає удвічі, а то й утричі, більше. Міська влада на це дивиться крізь пальці, про будь-які перевірки будівельників попереджають. Самі ж місцеві намагаються на час їхніх святкувань звідти виїхати геть. Для решти діє пропускна система. Хіба це нормально? Ми на своїй землі, у рідному місті маємо таке терпіти. Хоч і спілкуватися мені з ними доводилося нечасто, але хасиди неприємні і нахабні, поводять себе як удома. Добре, що послугами таксі користуються рідко, то я маю хоч цілі нерви та авто.

Пані Наталя зізналася чесно, що ставиться до цього явища у рідному місці по-різному. З одного боку, каже, хасиди дають можливість заробити місцевим непогані гроші, з іншого ж – багато смітять і привозять «заразу».
– Я – медик, працювала у поліклініці, проте доводилося і виїжджати на виклики до прочан. Ох і надивилася на них, чим хворіють, і наслухалася: уміють вони на нашій мові усі лайливі слова казати, і, чомусь, кажуть їх постійно. Багато моїх знайомих здають своє житло, а на час паломництва переїжджають до родичів чи живуть у гаражі. Коли тепло, то ще нічого, а коли прохолодна погода, то дуже мерзнуть, але терплять. Проте, наприклад, моя колега так вивчила двох дітей.

Чесно із місцевих ціну за житло не називає ніхто. Хоча зізнаються, що мінімальна ціна ліжко-місця стартує від ста доларів. Не гребують прочани платити і за приготування їжі, і за втіхи тілесні. Так працівники прокуратури і управління боротьби зі злочинами, пов’язаних із торгівлею людьми, ГУНП у Черкаській області та працівники Уманського ВП ГУНП у Черкаській області задокументували факт звідництва, який здійснила жителька міста Первомайськ Миколаївської області, в ході якого остання за гроші організувала надання сексуальних послуг.

Святкувати юдейський новий рік приїхав і Рабин Еліезер Берланд.

Рабин Еліезер Берланд під прикриттям правоохоронців

Рабин Еліезер Берланд під прикриттям правоохоронців

. Ходив молитися до могили цадика Нахмана щоранку й щовечора під пильним прикриттям правоохоронців. Ті ж розповідають, що хасиди так хотіли його побачити зблизька чи торкнутися, що завдали шкоди двом службовим автівкам. На одній танцювали на капоті й погнули кузов, іншу намагалися розгойдати й повідривали номерні знаки.

Маленькі хасиди молилися просто на балконах чи при відчинених вікнах

Маленькі хасиди молилися просто на балконах чи при відчинених вікнах

За дотриманням порядку стежили понад 500 полісменів із усієї Черкащини та 17 поліціянтів з Ізраїлю. «Наші» правоохоронці розповідають, що хасиди більше бояться і слухаються «своїх» полісменів, тоді як по будь-яку допомогу звертаються саме до українського стража порядку. Найчастіше просять допомогти підкурити, увімкнути світло чи допомогти знайти вкрадені речі. У ГУ НП у Черкаській області наголошують, що такими невеликими чисельними силами забезпечити порядок, де в ейфорії веселяться понад 30 тисяч вірян, важко, проте можливо. Полісмени позмінно чергували по 12 годин.

Водночас попереджати, ліквідовувати надзвичайні ситуації в Умані на час Рош-Га-Шана залучили 90 рятувальників та 17 одиниць спеціальної та пожено-рятувальної техніки. Також до Умані прибули додаткові сили пожежно-рятувальних підрозділів з Христинівського, Тальнівського, Маньківського, Звенигородського, Жашківського, Катеринопільського, Лисянського та Монастирищенського районів. Водолази, піротехніки, фахівці з радіаційого, хімічного та біологічного захисту а також медики – усі пильно та злагоджено наглядали за прочанами та ліквідовували наслідки їх бурної поведінки

Засмічені вулиці Умані

Засмічені вулиці Умані

А місцеві готуються і морально, і фізично прибирати своє місто після святкувань й повертатися до буденного ритму життя. Так, принаймні, пояснила нам пані Марія.
– Для них могила Нахмана – святе місце, тому маємо поважати чуже бажання стати ближчим до Бога, хоч яких незручностей нам то не завдає. Змінити місце поховання цадика ми не в силах, проте можемо виховати у собі толерантне, а, краще, філософське ставлення.

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x