Хронічний панкреатит лікують лише під контролем лікаря

Хронічний панкреатит лікують лише під контролем лікаря

– На початку березня прихопив панкреатит. Турбувати підшлункова залоза почала ще в кінці січня. А потім додалися болі й в області печінки. Думала, що причиною була їжа. То новорічні свята, то дні народження. Багато їла жирних, гострих і смажених страв. Рятувалася таблетками панкреатину і алохолу. Хоч допомагало не надовго. Згодом почала відчувати болі й ночами. Трохи допомагало холодне. Намочувала рушника і клала валиком туди, де боліло. Але з кожним днем ставало гірше. Дійшло до того, що додалася і нудота. І вночі її відчувала, не могла навіть спати нормально. Мабуть, якби не це, то ще б не скоро звернулася до лікаря. Обстеження показало, що в мене хронічний панкреатит і холецистит. Направили на лікування. Гастроентеролог призначила крапельниці й два уколи, які знімають гострий біль. Уже наступного дня нудота почала зникати. Крапельниці приймала впродовж 10 днів. Не думала, що стільки людей цим страждає. У денному стаціонарі одна жінка розповідала, що була навіть температура. Думала, може чимось отруїлася, а виявився панкреатит, – розповідає 53-річна Ніна Горбенко із Черкас.

Хронічний панкреатит – це запалення підшлункової залози. Вона відіграє важливу роль у травленні та обміні речовин. Її сік потрапляє в кишечник, розщеплює жири, білки і вуглеводи спожитої їжі.
– У здорової людини травні ферменти не активні. Активізуються, як тільки сік підшлункової залози надійде через жовчні шляхи в кишечник. За добу залоза утворює від 1,5 до 2 літрів підшлункового соку. При хронічному панкреатиті ферменти активуються ще в самій залозі і перетравлюють її клітини. Від підшлункового соку відбувається самозапалення залози. Клітина, яка постраждала, не відновлюється, – пояснює гастроентеролог «Третьої міської лікарні швидкої допомоги» Віра Лосіхіна. – При легкій формі панкреатиту після вживання їжі виникає слабкий біль у надчеревній ділянці, що віддає під ліве ребро, іноді має розлитий обперізуючий характер. Людину нудить, може виникнути блювота з підвищенням температури. При чому після блювання стан хворого не покращується.

Причиною хронічного панкреатиту можуть бути перенесені захворювання. Зокрема вірус, сальмонельоз, мононуклеоз, грип, ротовірусна інфекція. Негативно на орган можуть вплинути побічні дії деяких ліків, травми живота, аскариди, які можуть мігрувати жовчними протоками.
– Самостійно лікувати хронічний панкреатит не можна. Коли він набуває прогресуючого характеру, виникає недостатність інсуліну. Тоді може приєднатися цукровий діабет. Лікується панкреатит терапевтично, ліками знижується активність ферментів підшлункової залози. Дієта в поєднанні з ліками запобіжать загостренню хвороби. У складних випадках захворювання може призвести до хірургічного втручання, – каже Віра Василівна і наголошує.

– Хронічним панкреатитом більше страждають через вживання не повноцінної і шкідливої їжі. У чоловіків захворювання виникає, бо ще й зловживають спиртним. У жінок від харчових порушень, жовчокам’яної хвороби та гормональних змін. У сучасної молоді через завантаженість на роботі є проблема з режимом нормального харчування. Обмежуються перекусами не завжди корисної їжі, цигарками і кавою, джин-тоніками, солодкою газованою водою, сухариками і чіпсами. Усе це теж відображається на роботі підшлункової залози.
Харчування при хронічному панкреатиті, наголошує лікар, у період ремісії має бути п’ятиразовим із невеликими порціями.
– Їсти треба не дуже гарячу і не дуже холоду їжу, краще протерту. Слід вживати лише білий хліб, 200 грам на добу, не свіжий або підсушений. Можна їсти галетне печиво. На перші страви слід готувати вегетаріанські супи, але без капусти. Краще з крупами, геркулескою. Можна трішки додати масла або сметани. Дозволяється відварена нежирна риба, вона багата білками. М’ясо слід їсти не жирних сортів – яловичину, телятину, кролика і курятину. Відварювати або приготувати на пару котлети чи фрикадельки. На гарнір можна їсти каші з різних круп, макаронні вироби. Добре хворі переносять білковий омлет із кількох яєць. Із молочних продуктів дозволено кефір, не кислий домашній сир або запіканки з ним. Сметану краще додавати до страв. До раціону вводять некислі запечені або протерті яблука. При хронічному панкреатиті у фазі ремісії слід обмежувати бульйони і навари з м’яса, риби, грибів, борщі, квашені й солоні овочі, какао. Не можна їсти смаженого, копченого, гострого, кислого, круто зварені яйця, цибулю, часник, свіжу капусту, гриби, банани, шоколад, каву, будь-які газовані напої та алкоголь, – каже Віра Лосіхіна.

Любов Карнарук

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x