Канівська делегація переймала досвід децентралізації на Полтавщині

Канівська делегація переймала досвід децентралізації на Полтавщині

21-22 вересня делегація з міста Канів у складі депутатів міської ради та працівників виконкому здійснила навчальну поїздку до Полтавської області з метою перейняти досвід створення та розвитку об’єднаних територіальних громад на прикладі районних центрів Полтавщини, що в рамках проекту «U-Lead з Європою: Україна – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міської ради.

Насамперед канівці відвідали місто Глобине, що є одним із першопрохідців реформи децентралізації. Загалом у Полтавській області реформа розвивається досить активно. Так, в 2015 році на Полтавщині було створено 12 ОТГ, в 2016-у – їх кількість зросла до 23-х, у 2017-у – наразі офіційно сформовано 40 ОТГ, але до кінця року буде ще 3.

Так, Глобинська ОТГ сформувалася в 2015 році із 6 територіальних громад (5 сільрад і місто Глобине). Заступник голови Олександр Артюшенко представив присутнім відеопрезентацію про Глобинську ОТГ та її досягнення.

– Об’єднання дає фінансові ресурси і відкриває нові можливості. Насамперед, ремонти доріг, вуличне освітлення. Також взялися відновлювати школи, дитсадки, будинки культури… Раніше користувалися послугами перевізників. Тепер придбали 5 нових автобусів і відкриваємо своє комунальне підприємство, що надаватиме послуги перевезення пасажирів, – зауважив О.Артюшенко.

Основні джерела наповнення бюджету: податок та збір на доходи фізичних осіб, субвенції від держави та додаткові інвестиції. Так, з 9 конкурсів на отримання гранту, в яких брала участь Глобинська ОТГ, перемогу отримала в 4: придбання екскаватора-навантажувача, реконструкція каналізаційних очисних споруд, створення ЦНАПу, створення органів самоорганізації населення.

Зіткнулися і з проблемами. Це насамперед кадровий голод – немає кваліфікованих працівників. Також проблемним залишається питання освіти. Як повідомляють представники Глоблинської ОТГ, жоден заклад освіти, культури, соціального захисту не був закритий. Разом з тим відкрита опорна школа і питання закриття окремих шкіл у селах порушується.

– Наразі утримання одного учня в сільській школі з урахуванням заробітних плат персоналу і витрат на енергоносії коштує 25 тис.грн. Звичайно, питання порушуємо. Поки що батьки не погоджуються, але думаю, це питання часу, – говорить заступник Галина Токаренко. – Загалом у нас було все – дискусії, баталії… Але все вийде, якщо прагнути і рухатися вперед. Ми – першопрохідці, рухалися мов їжаки в тумані, вам уже буде не так складно.
Поспілкувалися канівці і з в.о. старости села Бабичівка, що входить до складу Глобинської ОТГ, Станіславом Живолупом.

– Допіру я обіймав посаду сільського голови. Чесно зізнаюся – сам до останнього був проти об’єднання. Ми не вірили, що буде добре, але бюджет села збільшився, заробітні плати збільшились, дороги ремонтуються, вуличне освітлення проводиться, – зізнався С.Живолуп. – Одним із основних питань, які цікавили жителів сіл: хто нам дасть довідку? Вони побоювалися, що з будь-якого питання потрібно буде їхати до центру ОТГ. Але більшість питань вирішується на місці – довідки, заповіти, земельні питання…

Досить розвинута в Глобиному індустріальна галузь, з якою мали змогу ознайомитися канівці. В місті працюють такі підприємства як Глобинський м’ясокомбінат (що формує 35% бюджету громади), цукровий завод, завод із виробництва сої, філія СП «Нібулон» тощо.

Наступного дня делегація із Канева відвідала вже іншу об’єднану територіальну громаду на Полтавщині – Семенівську. Семенівська ОТГ утворилася шляхом об’єднання з територіальними громадами 4-х сіл.

– Я 20 років проробила на посаді сільського голови і відчувала себе «болваном» – люди приходять на прийом, просять про допомогу, а ти не можеш нічого пообіцяти. Після об’єднання ми стали по-справжньому господарями на своїй землі, – ділиться власним досвідом селищний голова Людмила Милашевич.
Розповіла жінка і про свою співпрацю з депутатами.

– У мене сесія проходить за годину. Я одразу депутатам сказала: «Ви сюди не прапорами махати прийшли, а працювати». В кожного на окрузі має бути порядок – це їхня відповідальність. Ми стараємось, щоб кожен округ отримав соціальний проект – якщо тут ремонт дороги, то в іншому освітлення чи ремонт будинку культури тощо. Наразі значна увага приділяється розвитку інфраструктури, зокрема, проводиться реконструкція вуличного освітлення, проводиться капітальний ремонт доріг, оновлюється матеріально-технічна база закладів освіти, культури, охорони здоров’я. Проводиться реконструкція нежитлової будівлі, в якому розташується будинок для самотніх людей похилого віку на 20 місць.

Разом з тим представники депутатського корпусу Канівської міської ради зауважили, що Канів як місто обласного значення вже має ті податки, які інші отримали лише після об’єднання територіальних громад. То чи є доцільність нашому місту об’єднуватися із дотаційними селами?

– Реформа децентралізації – насамперед для тих, хто вірить у власні сили і дивиться вперед, думає про розвиток міста. Треба думати стратегічно, сідати, прораховувати все, укладати договори про співпрацю… І, головне, одразу казати людям правду – що є певний ризик, що це невідомість, – сказала Л.Милашевич. – Локомотивом їхати важко, але й останнього вагона чекати не слід. А то може вийти ситуація як з полтавським містом Лубни (теж обласного підпорядкування), яке потрапило в «бублик» і його можуть приєднати до вже сформованої Засульської ОТГ із центром у селі Засулля.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x