Лікарів із Черкащини відзначили президентськими нагородами

Лікарів із Черкащини відзначили президентськими нагородами

Почесні нагороди Президента України знайшли своїх героїв з Черкащини. За гуманітарну участь у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова та надання медичної допомоги в районах проведення АТО відзначили хірурга Вадима Козловського та анестезіолога Станіслава Щербину. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської ОДА.

Державні відзнаки «пироговцям» урочисто передав заступник очільника області Ярослав Березань під час засідання колегії обласного управління охорони здоров’я. Він відзначив, що саме завдяки невтомній роботі військових медиків Першого мобільного шпиталю не один боєць АТО повернувся додому.

– Медики, які рятують життя наших хлопців на передовій, – це янголи у білих халатах, – говорить Ярослав Григорович. – Хоч одна ротація наших цивільних лікарів в зону АТО триває не довше 30 днів та певен, що за цей час вони встигають врятувати здоров’я та навіть життя не одній людині. На сьогодні 11 з 29 ротацій добровольчого медичного шпиталю в райони антитерористичної операції відбулися за участі наших медиків. Двом із них сьогодні маю приємну нагоду вручити державні нагороди за їхню мужність та професіоналізм.

ПДМШ ім. Миколи Пирогова – наймасштабніший недержавний проект із залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні проведення антитерористичної операції. За три роки роботи мобільного шпиталю більше 350 медиків-добровольців устигли попрацювати у понад 40 населених пунктах Донеччини та Луганщини по всій лінії фронту.

Якщо раніше медики більше допомагали військовим, то нині майже 80 % пацієнтів добровольчого мобільного шпиталю – цивільне населення, відзначає президент ПДМШ ім. Миколи Пирогова, радник в. о. Міністра охорони здоров’я України Геннадій Друзенко. Втім, попри це, тут досі потребують добровольців з числа цивільних медиків.

– Там – реальна війна і, навіть коли не стріляють, щодня лунають її відгуки та є постраждалі, – зауважує Геннадій Друзенко. – Всіх цивільних медиків, яких ми покликали на фронт, повернули додому живими. Ми маємо цілком легальний механізм залучення цивільного медичного персоналу до професійної роботи в зоні АТО. Наші лікарі працюють у місцях тимчасової дислокації військових частин, на пунктах переходу у Новотроїцькому й Мар’їнці та у прифронтових цивільних лікарнях. Спочатку ми думали, що добровольцями будуть частіше за все анестезіологи та лікарі невідкладної медицини. Втім пізніше з’ясувалося, що виявляють бажання працювати в зоні АТО лікарі й медперсонал найрізноманітніших спеціальностей. Та скільки б я не розповідав про роботу нашого шпиталю, нічого не замінить особистого досвіду. ПДМШ працює доти, доки є добровольці.

Від імені Першого добровольчого мобільного шпиталю та МОЗ України Геннадій Друзенко вручив золотий скальпель «Честь і Шана» Вадиму Козловському. Заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності Смілянської ЦРЛ та хірург за покликанням уже чотири ротації працює в зоні АТО, а кількість проведених ним операцій перевалила за дві сотні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x