Чи є «відпрацювання» 2 тижні при звільненні найманого працівника

Звільнення за власним бажанням − це звільнення з ініціативи працівника. Ст. 38 КЗпП України передбачено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.
Проте в деяких випадках працівник може бути звільнений згідно ст.38 КЗпП України без двотижневого попередження: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у цій місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім\’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин.

Також працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.
Припинення трудового договору за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП України) можливе лише при погодженні двох сторін (працівника та роботодавця). Вони можуть домовитися про звільнення в строки, що влаштовують обидві сторони.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x