Депутати не підтримали петицію про імпічмент міському голові Черкас та розпуск виконкому

Депутати не підтримали петицію про імпічмент міському голові Черкас та розпуск виконкому

Черкаські депутати не підтримали розгляд петиції про дострокове припинення повноважень міського голови Анатолія Бондаренка шляхом висловлення йому недовіри. «За» це висловилося 22 присутні під час позачергового сесійного засідання 5 жовтня обранці. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Нагадаємо, відповідне електронне звернення на сайті міської ради зареєстрували 18 серпня. Тоді його підписали 257 людей. Як зауважив під час розгляду петиції виконувач повноважень директора департаменту управління справами та юридичного забезпечення Володимир Шабанов, підстави для дострокового припинення повноважень міського голови визначені спеціальною нормою – статтею 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

– У петиції відсутні будь-які обґрунтовані порушення чинного законодавства з боку міського голови, лише загальні фрази, які не мають жодного підґрунтя, – підкреслив посадовець.

Загалом за те, щоб не підтримувати зазначену петицію висловилися всі присутні в залі депутати. Анатолій Бондаренко взяв участь у голосуванні, утім, заявив про конфлікт інтересів.

Зауважимо, згідно з чинним законодавством, достроково припинити повноваження міського голови можуть у разі:

1) його звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови;
2) припинення його громадянства;
3) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
3-1) набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
4) відкликання з посади за народною ініціативою;
5) визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер;
6) його смерті.

А ще у випадках, якщо міський голова порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Тоді його повноваження можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради (прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради).

Водночас, на цьому ж засіданні депутати вдруге розглянули проект рішення \”Про розпуск виконавчого комітету Черкаської міської ради і припинення повноважень першого заступника, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради\”, який вніс депутат Руслан Зоря. Утім, сам ініціатор на момент розгляду був відсутній у залі. Цього разу розпуск виконкому підтримали чотири обранці, ще 12 висловилися проти й шестеро – утрималися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x