Чоловікам після 50 років слід регулярно обстежуватися в уролога

Чоловікам після 50 років слід регулярно обстежуватися в уролога

Аденома простати – це доброякісне новоутворення передміхурової залози, як виникає, найчастіше, у чоловіків після 50 років. Проблема досить поширена, адже ніхто не убезпечений від поступового старіння. Саме тому лікарі наголошують на необхідності регулярного відвідування кабінету уролога та вчасного звернення у разі проблем із сечовипусканням. Про це нам розповів Михайло Чередніченко, лікар урологічного відділення Черкаської обласної лікарні, заслужений лікар України.

Чоловікам після 50 років слід регулярно обстежуватися в уролога

Причиною аденоми передміхурової залози є зміна гормонального фону, внаслідок чого змінюється структура органу. Це задумано природою – з огляду на те, що з віком чоловік втрачає можливість зачинати дітей, адже зношуються всі системи органів.

Аденома – хвороба, яка протікає у три етапи. На першому чоловік починає скаржитися на часте сечовипускання. Це легко пояснити тим, що аденома передміхурової залози починає тиснути на канал, що виводить сечу з сечового міхура, тому вона не повністю утилізується. Крапля за краплею залишки накопичуються, внаслідок чого поступово розвиваються запальні процеси.

На другій стадії – скарги більш інтенсивні. Хворому доводиться прокидатися для сечовипускання 2–3 рази за ніч. Це некомфортно для хворого, організм виснажується. Виникає збільшене навантаження на нирки, порушується гормональний баланс. Зазвичай на такій стадії хворого оперують. Якщо ця аденома великого розміру або ускладнена каменями в сечовому міхурі, показане оперативне втручання. Зараз є й така можливість, як трансуретральна резекція передміхурової залози – це коли за допомогою спеціального пристрою нарости на залозі видаляють, що дає змогу налагодити відтік сечі. Така процедура має переваги: відсутність оперативного втручання, швидке відновлення, і недоліки: з огляду на технічні особливості не завжди є можливість видалити аденому повністю.

Третя стадія – це вже значна або повна затримка сечі. Як правило, таких хворих привозить «швидка допомога». Щоб вивести сечу одразу їм ставлять катетер і згодом їх лікують за допомогою операції.

Важливо знати, що чоловікам, які потрапляють у групу ризику – а це всі, хто перетнув межу 50 років, слід уважно стежити за своїм здоров’ям. Халатне ставлення до незначних, на перший погляд, проблем, може призвести до того, що новоутворення у передміхуровій залозі може набути злоякісного характеру, тобто перерости у рак. Тому чоловікам після 50 років обов’язково слід хоча б раз у півроку проходити обстеження в уролога. Зараз існують сучасні методи діагностики, які дають змогу вчасно виявити новоутворення і визначити його тип.

Ця проблема досить поширена і серйозна. Адже є таке прислів’я: «Сеча в голову ударила». Ми не задумуємося над ним, сміємося, а насправді це урологічний симптом. Якщо сеча не виводиться належним чином, вона всмоктується в кров, відбувається інтоксикація, через ниркову недостатність людина може стати неадекватною. До такого стану доводити себе не можна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x