Городищан закликають стати донорами

Городищан закликають стати донорами

Нещодавно до одного з відділень Городищенського територіального медичного об’єднання у вкрай тяжкому стані привезли 35-річну жінку, яка потребувала негайного переливання донорської крові. Ситуація ускладнювалася тим, що кров була потрібна у великій кількості, до того ж рідкісної групи. Звернулися за допомогою до медиків та всіх небайдужих громадян. Першими прийшли на допомогу і здали кров молодша медсестра Вікторія Кицу, завідувач хірургічного відділення Сергій Бальвінський, жителі Городища Ольга Урда, Віталій Залозний, Сергій Колісник. Після проведення переливання донорської крові (трансфузії), стан пацієнтки стабілізувався. Щоб врятувати життя молодій жінці був залучений весь медичний персонал райлікарні, для консультації запросили фахівців із Черкас.

– Безмежно вдячний колегам та усім добрим людям, які здали кров і цим допомогли врятувати життя, – говорить головний лікар РТМО Василь Кравченко. – Здача крові – справа дуже важлива і благородна. На жаль, останнім часом кількість активних донорів зменшилася на третину. Одні донори постаріли, інші змінили місце проживання. Тому Служба крові Черкаської області гостро відчуває нестачу донорів та брак компонентів донорської крові. Тож коли в медзакладі лікарі просять родичів пацієнтів здати кров, будь ласка не відмовляйтеся! Адже якщо ми будемо тільки видавати дози й не поповнюватимемо банк крові, то настане момент, коли комусь її просто не вистачить.

– Тому районне територіальне медичне об’єднання, відділення переливання крові запрошує усіх бажаючих стати донорами, – зазначив лікар-хірург Сергій Тихенко. – Донори мають громадську повагу та певні пільги. Якщо Ви прийняли таке важливе рішення, звертайтеся до нас за адресою: м. Городище, вул. Гагаріна 22, районне територіальне медичне об’єднання, відділення переливання крові. Час прийому донорів – кожного робочого дня з 9,00 до 13,00 години. Донором може стати здоровий громадянин України, який досяг 18-річного віку та масою тіла більше 50 кг. Для здачі крові потрібно з собою мати паспорт та ідентифікаційний код. Для жінок-донорів існують особливі вимоги, пов\’язані зі станом здоров\’я. Не можна здавати кров під час вагітності і упродовж року після народження дитини, при грудному вигодовуванні і упродовж трьох місяців після його закінчення, під час і упродовж п\’яти днів після менструації. А загалом донорам за два дні до здачі крові заборонено приймати будь-яке спиртне, за три дні – анальгетики і аспірин, за два тижні – антибіотики, а напередодні увечері їсти молочну, гостру, жирну (включаючи насіння, горіхи і рослинні масла) і копчену їжу, а також яйця. Намагайтеся більше пити води, солодкого чаю, узвару, компотів, соків.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x