Олександр Черевко: «Мрію зустріти сторіччя ЧНУ в мирній країні!»

Олександр Черевко: «Мрію зустріти сторіччя ЧНУ в мирній країні!»

97-ий навчальний рік розпочав один із найстаріших, найбільших і успішних вищих навчальних закладів Черкаського краю – Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Ця річниця – підсумок роботи багатьох поколінь науковців, студентів, випускників навчального закладу. І водночас це нові перспективи й можливості, переконаний ректор університету Олександр Черевко.

– Здобутків у нас багато, – говорить Олександр Володимирович. – Передовсім скажу про результати вступної кампанії.
Ми зробили гарний набір і 1 вересня зустріли в своїх стінах достойне поповнення. Освітній ступінь бакалавра за денною формою навчання здобувають на 68 % більше контрактників, ніж торік. Це значить, що нас обирають свідомо і цілеспрямовано і що ми відповідаємо вибагливим запитам сучасних студентів.
Вступна кампанія позаду. І тепер колектив університету працює над тим, щоб забезпечити студентам комфортні умови навчання й проживання, дати якісну освіту.

– Ви часто наголошуєте, що колектив ЧНУ здатний виконати найскладніші завдання. На кого передовсім опираєтеся?
– Уся університетська громада робить свою справу професійно. Науково-педагогічні працівники – це той базис, який приносить університету авторитет в освітньому середовищі, високі місця у рейтингах. Згадуючи історію університету, зазначу, що в рік створення навчального закладу – 1921 – навчальний процес забезпечували 3 професори і приват-доценти та 9 викладачів. У 1941 році працювали 100 викладачів, із них 2 професори та 10 кандидатів наук.
Зараз студентів навчають 70 докторів наук, професорів, 330 кандидатів наук, доцентів. 25 науково-педагогічних працівників мають державні нагороди. Серед наших викладачів – лауреати обласних і всеукраїнських премій у різних галузях.
Праці 100 наших науковців цитовані в міжнародних наукометричних базах Scopus, Web of Sciense та Google Scholar. Очолюють ці списки Борис Мінаєв, Андрій Гусак, Гліб Баришніков, Валентина Мінаєва, Наталія Карауш, Сергій Бондарчук, Галина Луценко, Тетяна Запорожець, Дмитро Лила, Семен Корнієнко, Микола Пасічний, Світлана Жаботинська, Володимир Лизогуб.
Наукові проекти двох молодих учених – Гліба Баришнікова і Галини Луценко – цьогоріч отримають державне фінансування. Олег Тараненко, Наталія Карауш та Гліб Баришніков є стипендіатами Кабінету Міністрів України. Більшість із перерахованих – представники молодшого покоління науковців ЧНУ, вони наші випускники.
Щиро дякую старшому поколінню педагогів, ветеранам. Адже наші здобутки – це продовження їхньої праці.
Слова вдячності за роки успішної роботи хочу сказати всьому колективу – ректорату, директорам інститутів та деканам факультетів, працівникам адміністративно-господарських служб, профспілковому комітету. Переконаний, що єдиною командою ми зробимо ще багато для розвитку своєї alma mater.

– У 97-річчя Черкаський національний університет входить знаним у європейському освітньому просторі. Які здобутки у сфері міжнародної співпраці Вам хочеться відзначити?
– Символічним подарунком до 97-ї річниці університету стало навчання 50 студентів у польській Академії імені Яна Длугоша (Ченстохова).
Це вперше в історії Черкаського національного європейський державний вищий навчальний заклад приймає наших студентів. Одночасно двоє громадян Турецької Республіки вступили до аспірантури Черкаського національного.
Наш навчальний заклад веде активну міжнародну діяльність. На підставі чинних угод співпрацюємо з сотнею вищих навчальних закладів. У 2017 році уклали нові угоди з турецькими, азербайджанськими, польськими партнерами. Як повноцінний учасник Східноєвропейської мережі університетів Черкаський національний був представлений на Конгресі ініціатив Східної Європи (Польща, Люблін).
Наш виш поєднують партнерські зв’язки з польськими колегами. Не перший рік співпрацюємо за програмою «подвійний диплом» із Вищою лінгвістичною школою (м. Ченстохова). У березні було укладено ще одну угоду про академічне співробітництво з Університетом економіки в Бидгощі (Польща).
Діють Полонійний центр, Американський центр. Провідні лектори зі США, Європи, Польщі читають у нас лекції або й певний час працюють.
Науковці Борис Мінаєв, Андрій Гусак, Світлана Архипова, Ольга Радченко, Віталій Масненко, Тетяна Мельник, Гліб Баришніков, Тетяна Запорожець, Світлана Жаботинська та багато інших у межах грантових програм та спільних наукових розробок співпрацюють із зарубіжними колегами.
Студенти також активно долучаються до міжнародної діяльності. Лише цьогоріч 20 майбутніх педагогів та економістів стажувалися у Варненському економічному університеті (Болгарія). 5 молодих людей безкоштовно навчалися в спеціальних мовних школах у вишах Варшави й Торуні (Польща), брали участь в екологічному воркшопі від Гете Інституту (Німеччина). Студенти з різних інститутів стажувалися в Болгарії.

– У нинішній динамічний час зміни відбуваються у всіх сферах життя. Назвіть ті позитивні зміни, яких зазнав упродовж останнього часу Черкаський національний?
– Передусім це розширення спектру освітніх послуг. Цьогоріч розпочалася підготовка за низкою нових спеціальностей: «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Політологія», «Комп’ютерна інженерія», «Інформаційні системи і технології», «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», «Прикладна фізика та наноматеріали». Розвиваються й самі структурні підрозділи. Так, на базі навчально-наукового інституту фізики, математики і комп’ютерно-інформаційних систем утворено навчально-науковий інститут інформаційних і освітніх технологій. Центр роботи з іноземними студентами став основою для Навчально-наукового центру «Інститут міжнародної освіти». Це значно розширює їхні можливості.

– Олександре Володимировичу, Ви очолили обласний підрозділ Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка». Вже маєте план роботи нової структури?
– Черкаський національний готує талановитих спортсменів і постійно працює над популяризацією спорту на Черкащині. У нас навчаються 3 заслужені майстри спорту, 4 майстри спорту міжнародного класу та 37 майстрів спорту. Наша чоловіча баскетбольна збірна входить до четвірки кращих в Україні серед ВНЗ. 11 студентів навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту і здоров’я здобули перемоги різного рівня на чемпіонатах і кубках Європи та світу. На всеукраїнській арені за останній рік було здобуто 17 золотих, 21 срібну та 33 бронзових нагороди. До складу професійних команд з ігрових видів спорту входять 22 студенти. До складу національних збірних України входять 3 викладачі та 23 студенти. Своїм прикладом вони заохочують молодь до спорту та здорового способу життя. Так, у вересні для першокурсників ми провели Олімпійський урок. Приєдналися до всеукраїнського флешмобу з нагоди Міжнародного дня студентського спорту.
Отже, в Черкаському національному є кому навчати і є чому навчатися. Реалізовувати програму розвитку студентського спорту будемо спільно з обласною владою та вищими навчальними закладами області. Більш детально представимо її найближчим часом.

– Яка сьогодні роль студентського самоврядування в загальноуніверситетському житті?
– Наша Студентська рада активна, ініціативна, авторитетна в студентському середовищі. Тому й зроблено багато. Представники студентського самоврядування входять до складу ректорату, вченої ради, стипендіальної комісії університету. Вирішують важливі питання, пов’язані з проживанням у гуртожитках. Відстоюють свої права, доносять до відома адміністрації інформацію про проблеми, дієво допомагають їх вирішувати.
Студрада університету налагоджує партнерські взаємини з громадами інших вишів, займається доброчинною діяльністю і, звісно, організовує дозвілля.

– Ми живемо в непростий час – бойові дії на сході країни, складна економічна ситуація. Що робить університет для підтримки соціально незахищених категорій студентів, як допомагає армії?
– Благодійність упродовж останніх років була візитівкою Черкаського національного. Ми продовжуємо і примножуємо гарні традиції – збираємо кошти для тих, хто їх потребує, опікуємося онкохворими дітьми, проводимо доброчинні акції, ярмарки, вистави. Допомагаємо армії, підшефним закладам. Наші студенти й викладачі приєднуються до донорського руху, надають психологічну допомогу, займаються волонтерською, просвітницькою, правозахисною діяльністю. Ми щодня пам’ятаємо, завдяки кому маємо змогу спокійно працювати й навчатися. У нашому університеті навчаються 58 студентів, які служили або зараз несуть службу в зоні АТО. У цьому році ми прийняли 35 першокурсників, чиї батьки сьогодні на сході захищають наше з вами мирне життя. Є серед наших студентів і 5 дітей, які втратили батьків у цій війні.
Загалом же навчаються 350 молодих людей, що потребують соціального захисту. Весь колектив працює над тим, щоб вони почувалися захищено, щоб відчували турботу й піклування.

– Що побажаєте університетській родині напередодні свята?
– Зичу, щоб віковий ювілей ми зустріли з хорошими показниками, щоб позицію лідера зміцнили і примножили новими здобутками наші науковці й спортсмени, навчальними і професійними досягненнями – наші студенти і випускники. Щоб Черкаський національний давав якісну освіту ще багатьом поколінням студентів. І головне, хочу всім нам побажати зустріти сторіччя в мирній, успішній країні!

Олена Столяр, фото Єви Кравчук

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x