Дари осені

Дари осені

Осінь чарує достатком овочів і фруктів. Коли, як не восени, слід насичуватися вітамінами? Ось деякі з найкорисніших гостинців, якими тішить нас золота пора.

Гарбуз
Добре засвоюється організмом людини і ліквідує проблеми з шлунком або кишечником. У ньому багато води і мало рослинної клітковини. Ароматна гарбузова м’якоть багата на вітаміни. Це і вітамін С, що рятує від осінніх застуд, і вітаміни групи В, які не тільки борються з втомою, дратівливістю і безсонням, а й зроблять волосся пишним, а нігті міцними. Вітаміни А і Е – головні противники зморшок і передчасного старіння, а вітамін К регулює згортання крові.

Буряк
Краса цього яскравого коренеплоду в тому, що він зберігає всі свої корисні властивості, як його не готуй. Буряк містить клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, вітаміни С, В1, В5, В6, РР, Е, фолієву кислоту, провітамін А, а також яблучну, лимонну, щавлеву, винну і молочну органічні кислоти, необхідні для перетравлення їжі. Завдяки барвникам буряка знижується артеріальний тиск, підвищується міцність капілярів і поліпшується кровотворна функція.

Капуста
Це відмінне джерело клітковини, вітамінів А, D і К, фолієвої кислоти, а також великої кількості мікроелементів. При цьому має низьку калорійність, тому є улюбленим продуктом тих, хто худне.
Капуста також багата на антиоксиданти і регулярне її вживання сприяє зниженню ризику розвитку раку. Цей овоч можна їсти сирим, вареним. Готувати з капусти можна солодкі й солоні страви, подавати автономно, наприклад, в якості салату або додавати в супи, запіканки, бутерброди і багато іншого.

Яблука
Найпопулярніший фрукт у нашій кліматичній зоні у вересні набуває особливого смаку – свіжі стиглі яблука не зрівняються зі своїми імпортними побратимами, які доступні цілий рік. Клітковина, вітамін С, антиоксиданти, яблучна кислота – і це далеко не повний список усього, чим корисні для нас ці фрукти. Учені довели: якщо кожен день з’їдати по яблуку, лікар вам не знадобиться.

Калина
За складом вітамінів калина – ягода унікальна. Гіркі ягоди калини містять багато вітаміну С, а також вітаміну Р, необхідного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб у період епідемії грипу та ГРВІ. Особливо ефектвний – відвар ягід калини, що допоможе здолати бронхіт, ангіну, тонзиліт і навіть запалення легенів.
Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками серця і судин. Ягоди калини багаті на пектини і дубильні речовинами, що нормалізуть роботу шлунково-кишкового тракту.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x